Επιστρέφει ο Σίλβιο

0

Ακονίζει» το «μαχαίρι» της εξουσίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την νίκη στις περιφερειακές εκλογές στην Σικελία. Για τα ΜΜΕ του νησιού, η αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Μετά από την καταμέτρηση του 80% των ψήφων, ο Νέλο Μουσουμέτσι, υποψήφιος περιφερειάρχης της κεντροδεξιάς στην Σικελία, συγκεντρώνει ποσοστό 39,6%, και ο κύριος αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Πέντε Αστέρων Τζανκάρλο Καντσελέρι ακολουθεί με ποσοστό 34,8%. Ο κεντροαριστερός Φαμπρίτσιο Μίκαρι δεν ξεπερνά το 18,5% και ο Κλαούντιο Φάβα, υποψήφιος της αριστεράς, λαμβάνει το 6,2% των ψήφων.

Το ψηφοδέλτιο των Πέντε Αστέρων, όμως, σε ότι αφορά την σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου, έλαβε τις περισσότερες ψήφους, με ποσοστό 28%. Ακολουθεί, με μεγάλη διαφορά, η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, με το 13%, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με το 11% και η Λέγκα με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, που εξασφαλίζουν το 9%. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα μέχρι τα μέχρι τώρα στοιχεία, για να μπορέσει να κυβερνήσει, ο κεντροδεξιός Νέλο Μουσουμέτσι θα πρέπει να συμμαχήσει και με δυνάμεις που δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του.

«Όπως είχα ζητήσει και εγώ, η Σικελία διάλεξε την οδό της αλλαγής. Μιας πραγματικής, σοβαρής και εποικοδομητικής αλλαγής, η οποία να βασίζεται στην ικανότητα, στην εντιμότητα και στην πείρα. Χάρη σε εμάς το νησί αυτό δεν έπεσε στα χέρια των Πέντε Αστέρων, που δεν έχουν εργασθεί ποτέ τους», δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, η ψήφος αυτή δεν μας έδωσε την προεδρία της περιφέρειας, αλλά από την Σικελία ξεκινά ένα κύμα το οποίο, σε τέσσερις μήνες, μπορεί να μας κάνει να εξασφαλίσουμε το 40% στις βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι μας επέλεξαν με επίγνωση και ελευθερία», απάντησε ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, το κίνημα Πέντε Αστέρων προτίθεται να ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων των χθεσινών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το απογοητευτικό αποτέλεσμα της κεντροαριστεράς, όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα, η εσωκομματική, αριστερή μειοψηφία πρόκειται να προχωρήσει σε ανοικτή αμφισβήτηση του έργου του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Leave a Reply