Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019
Αρχική Διεθνή Επικυρώθηκε η «συμφωνία των Πρεσπών» από τη σκοπιανή Βουλή

Επικυρώθηκε η «συμφωνία των Πρεσπών» από τη σκοπιανή Βουλή

0

Με 69 ψήφους επικυρώθηκε η συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόντες ήταν 69 του κυβερνητικού συνασπισμού και όλοι ψήφισαν υπέρ της κύρωσης.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ: «Πρόκειται για μια αιώνια φιλοδοξία μας. Ευχαριστώ όλα τα έθνη που ήταν αλληλέγγυα προς τη “Μακεδονία” και ένιωσαν τη χώρα σαν δική τους». Παράλληλα ευχαρίστηκε τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, ακολουθεί το δημοψήφισμα, οι συνταγματικές τροποποιήσεις, η επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο και οι αποφάσεις για οικονομικά θέματα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα είναι πλέον χώρα-φίλη», επεσήμανε ο Ζάεφ.

Κόντρα Ζάεφ-Ιβάνοφ για τη συμφωνία 

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ είχε απειλήσει να ρίξει τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που διαφωνεί με τη συμφωνία ενώ τόνισε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Θα είναι δεσμευτικό, αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει. Αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά, τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί».

«Έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα», επεσήμανε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και αποκάλυψε πως το 2012 ο Νικολά Γκρουέφσκι είχε αποδεχτεί το 2012 το Άνω και Βόρεια Μακεδονία αλλά η Ελλάδα το είχε απορρίψει.

Ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ απάντησε άμεσα στον πρωθυπουργό Ζάεφ, προκαλώντας τον να εκκινήσει διαδικασίες πρότασης μομφής εναντίον του.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο κ. Ιβάνοφ αναφέρει «Καλώ τον πρωθυπουργό Ζάεφ, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες πρότασης μομφής εναντίον μου, με τα δυο τρίτα της Βουλής, που είναι απαραίτητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η θέση μου σχετικά με την επιζήμια συμφωνία για το όνομα παραμένει σταθερή, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις».

https://www.reader.gr/news/politiki/epikyrothike-i-symfonia-ton-prespon-apo-ti-skopiani-voyli

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here