Τοπικά

Ενημέρωση στην αντιμετώπιση κρουσμάτων λοίμωξης από το ιό του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Κορινθίων.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της
Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, το ΚΕΛΠΝΟ και ο Δήμος Κορινθίων, συν-
διοργάνωσε στο μικρό θέατρο του Δημαρχείου Κορίνθου εκδήλωση με ομιλητή τον
Ιατρό κ. Βασίλη Διαμαντόπουλο με θέμα : «την ενημέρωση των πολιτών στην
αντιμετώπιση εκδήλωσης κρουσμάτων λοίμωξης από το ιό του Δυτικού
Νείλου και της Ελονοσίας, καθώς και μέτρων πρόληψης και προστασίας από
τα κουνούπια».

 

Οδηγίες προς τους πολίτες από τη Διεύθυνση Υγείας αναφέρουν τους τρόπους αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών: «Συνιστάται η χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα (χρόνος δράσης τους 1-5 ώρες), χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ), χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα – πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα), χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στο σπίτι, χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων, όπως για παράδειγμα τα βρέφη κάτω των 2 μηνών».

Σημαντικό μέτρο, επίσης, είναι η απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μη υπάρχει πρόσβαση για τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, μιας και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αβγών.

«Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών ωφελεί στην καταπολέμηση των κουνουπιών, δεδομένου ότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Το καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών συμβάλλουν επίσης, διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια, ενώ η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια» αναφέρουν οι οδηγίες της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close