Οικονομία

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Θα πληρώσουμε εμείς τα 555 εκατ. ευρώ

Προς λύση οδεύει η νέα εμπλοκή που δημιουργήθηκε μεταξύ τρόικας και υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 555 εκ ευρώ θα το πληρώσουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών βρίσκεται σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών

Το παρασκήνιο της εμπλοκής

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σημείο τριβής αποτέλεσε η υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάση του νόμου Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μη δοθεί αυτό το ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, οι οποίοι αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα τα οποία έχουν γραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα προκύψει ξαφνικά ισόποση «μαύρη τρύπα».

Μάλιστα, για να καλυφθεί το ποσό η τρόικα πρότεινε αρχικά είτε να μπει φόρος με τη μορφή έκτακτης εισφοράς ώστε να φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, είτε να κοπούν από εφέτος τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά η οποία υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό ξαφνικά να τίθενται στο τραπέζι τέτοιες απαιτήσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στη θέση τους και αντιπρότειναν να μειωθούν οι μισθοί ή να μπει έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό.

Επίσης και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό και να ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία ακόμη ένα ραντεβού.

Παρέμβαση Σταϊκούρα

«Η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετέχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης. Συμμετέχω σε ανταλλαγή επιχειρημάτων αναζητώντας λύσεις. Η εθνική και κοινωνική ευθύνη καθορίζουν τη στάση μου και τη στάση μας» είπε, αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο οποίος δείχνει να επιμένει στην άποψη του οικονομικού επιτελείου ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να εισπραχθούν από τις τράπεζες.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο νόμος 3723, όσο και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιβάλουν την απόδοση των 500 εκ. από τις τράπεζες. Παράλληλα, το συγκεκριμένο ποσό έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close