Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ‘Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης Βέλου-Βόχας’.

0

image

Την Κυριακή 23/03/2015 συνήλθε εκτάκτως η Γ.Σ. της παράταξής μας για να συζητήσει το επίκαιρο και καυτό θέμα των απορριμμάτων.

Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια και απραξία της δημοτικής αρχής έφερε την κατάσταση  σε θλιβερό σημείο.
Καμιά ‘νόμιμη’ και ‘μόνιμη’ λύση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα ενώ οι κάδοι των σκουπιδιών έχουν πλέον ξεχειλίσει και κοσμούν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με τα πολύχρωμα κουρέλια τους. Σε λίγο ο ήλιος και η επερχόμενη άνοδος της θερμοκρασίας, θα αναδείξουν, εκτός από τα χρώματα και τα αρώματα του περιεχομένου τους.

Και ποια είναι η αντίδραση της δημοτικής αρχής;
Αποποίηση της ευθύνης -πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι- και συμβουλή στους πολίτες να ‘φάνε’ τα σκουπίδια τους, όπως μπορεί ο καθένας.
Ακόμα και τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο δεν υπάρχει σχέδιο.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 18 Μαρτίου το θέμα των απορριμμάτων συζητήθηκε (ανεπαρκώς κατά την άποψή μας)και ανάμεσα σε άλλα 25 θέματα,  χωρίς η δημοτική αρχή να έχει να προτείνει καμία λύση, παρά μόνο επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην περιφέρεια, την κυβέρνηση και τους πολίτες.
Παρόλα αυτά, μετά από πρόταση της παράταξής μας, συγκροτήθηκε ομόφωνα  διαπαραταξιακή επιτροπή που πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα. Η επιτροπή αυτή, με σαφή ευθύνη του Δημάρχου, δεν συνεδρίασε ακόμη, ούτε ενημερώθηκε για τις όποιες ενέργειες της δημοτικής αρχής.
Υποθέτουμε ότι ό δήμαρχος έχει ήδη βρει τη ‘μαγική’ λύση και δε χρειάζεται τη δική μας βοήθεια.

Αλήθεια πως φτάσαμε ως εδώ;
Εδώ και 30 περίπου χρόνια τέθηκαν προδιαγραφές και κανόνες, που αφορούσαν την διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα βασικά σημεία είναι δύο,
Η ελάττωση του όγκου των  σκουπιδιών μέσα από προγράμματα ανάκτησης υλικών (ανακύκλωση, κομποστοποίηση) και
Η ταφή σε χώρους που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και δε θα ενοχλούν τους περίοικους (ΧΥΤΥ).
Αυτό θα έθετε τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε χωματερές, ρέματα, ποτάμια κλπ και παράλληλα προέβλεπε την επιβολή υψηλότατων προστίμων στους παραβάτες.
Συνεπώς και τους κανόνες γνωρίζαμε και την απειλή πρόστιμων, αν αδρανούσαμε.

Τελικά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, τα πρόστιμα  επιβλήθηκαν και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών κατέστη επιβεβλημένο.
Σε μια τέτοια παράνομη χωματερή ‘βολεύαμε’ και τα δικά μας σκουπίδια μέχρι τώρα.

Τα ψέματα όμως κάποτε τελειώνουν και ο δήμος βρέθηκε χωρίς κανένα σχέδιο για τη συνέχεια.

Τι κάνουμε εμείς
Η παράταξή μας δεν επιθυμεί να αρκεστεί στην εύκολη αντιπολίτευση. Αυτό το αφήνουμε στους πολίτες που και μυαλό και γνώση διαθέτουν.
Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι, να συμβάλλουμε θετικά στην έξοδο από την κρίση και με προτάσεις και με την προσωπική μας συμμετοχή όπου χρειαστεί.

Τι προτείνουμε για άμεση εφαρμογή
Μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη και κοινωνικά επωφελής λύση στο πρόβλημα, είναι χρήσιμο να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα ανάκτησης υλικών, ώστε να μειωθεί ο όγκος των τελικών απορριμμάτων και κατά συνέπεια να περιοριστεί ανάλογα και το πρόβλημα.
Έχει υπολογιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών απορριμμάτων αποτελούν υλικό που μπορεί να μετατραπεί είτε σε λίπασμα (κομπόστ), είτε να συλλεχθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί (χαρτί, πλαστικό κλπ).
Συνεπώς αν λειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση το τελικό προϊόν που παραμένει άχρηστο και πρέπει να οδηγηθεί σε χώρους ’ταφής’ είναι ελάχιστο.
Σε ορισμένες προηγμένες χώρες έχουν καταφέρει να πετάνε μόνο το 5 % των σκουπιδιών ενώ το 95% το ανακυκλώνουν.
Τα δικά μας ποσοστά είναι ακριβώς τα αντίθετα.
Συνεπώς προτείνουμε,
Να γίνει άμεσα επίσημο αίτημα στους γειτονικούς δήμους (Ξυλόκαστρο, Κόρινθο) να απορροφήσουν το υπόλειμμα από το ΚΔΑΥ, προκειμένου να αρθεί η εμπλοκή στο θέμα της ανακύκλωσης και να ξεκινήσει πάλι η αποκομιδή ανακυκλώσιμων από τους μπλε κάδους.
Δεδομένου ότι ο όγκος του υπολείμματος είναι μικρός θεωρούμε ότι το αίτημα θα μπορούσε εύκολα να γίνει δεκτό.
Να δημιουργηθεί ειδική ομάδα ‘δράσης’ από υπαλλήλους του δήμου, δημοτικούς συμβούλους και εθελοντές, για ενημέρωση των δημοτών  σχετικά με ανακύκλωση – κομποστοποίηση,
Η ομάδα να λειτουργεί μόνιμα για να παρέχει συμβουλές στους δημότες,
Να εκδοθεί φυλλάδιο με οδηγίες για ανακύκλωση (τι και πως ανακυκλώνεται) και να μοιραστεί σπίτι-σπίτι,
Να εκδοθεί φυλλάδιο με οδηγίες για οικιακή κομποστοποίηση και να μοιραστεί επίσης σε κάθε σπίτι,
Να οριστούν διαδικασίες συλλογής ειδικών απορριμμάτων (μπαταρίες, λαμπτήρες συσκευές κλπ), για τα οποία υπάρχει ήδη δυνατότητα και δεν απαιτούν πρόσθετο κόστος,
Να εξοικονομηθούν πόροι ώστε να ανατεθούν μελέτες για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που θα μας επιτρέψει να αιτηθούμε χρηματοδότηση από υπάρχουσες χρηματοδοτικές πηγές (π,χ, ΕΣΠΑ),
Να αποκτήσει ο δήμος συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου, σε τακτική βάση, στατιστικά σχετικά με τον όγκο των υλικών, για να παρακολουθούμε την πρόοδο των εργασιών και να παρεμβαίνουμε ανάλογα.

Ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων;
Πρέπει κάποτε να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με προσωρινές λύσεις της τελευταίας στιγμής και υπό την απειλή της ‘έκτακτης ανάγκης’ και των προστίμων.
Πρέπει κάποτε να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη, ένα πλήρη σχεδιασμό και μια συνεπή πολιτική, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας, έχοντας πάντα κατά νου ότι προέχει το δημόσιο συμφέρον.
Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα όταν οι λύσεις που επιλέγουμε,
είναι ευέλικτες ώστε να ενσωματώνουν την εκάστοτε νέα τεχνολογία,
είναι όσο γίνεται οικονομικότερες,
παράγουν τη μικρότερη περιβαλλοντική όχληση,
είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των δημοτών.
Με αυτές τις αξίες οδηγηθήκαμε στην πρόταση που παραθέτουμε.
Πρόταση
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποτελείται από
σύστημα συλλογής,
μονάδες επεξεργασίας και
ταφή του υπολείμματος.
Για τον τρόπο συλλογής προτείνουμε το σύστημα των τριών κάδων όπου οι δημότες αφού διαχωρίσουν από το σπίτι τους τα απορρίμματα, θα αποθέτουν χωριστά τα ανακυκλώσιμα, τα κομποστοποιήσιμα και τα σκουπίδια.
Για τα ειδικά απορρίμματα (μπαταρίες, συσκευές, ογκώδη κλπ) θα ληφθεί ειδική μέριμνα και θα δημιουργηθούν ειδικά σημεία συλλογής.
Τα υλικά θα συλλέγονται από τα οχήματα του δήμου και θα οδηγούνται στις μονάδες επεξεργασίας.
Οι μονάδες επεξεργασίας πρέπει να είναι σε μικρή απόσταση από το δήμο για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος μεταφοράς.
Για λόγους οικονομίας θα μπορούσαν να  δημιουργηθούν μονάδες είτε ανά δήμο (για μεγάλους δήμους) είτε ανά ομάδα γειτονικών δήμων (προκειμένου για μικρούς δήμους).
Στην περίπτωσή μας θα μπορούσε να λειτουργήσει μία μονάδα επεξεργασίας για το σύνολο των δήμων της Κορινθίας. Η ήδη υπάρχουσα μονάδα στην περιοχή του Μπολατίου (Ραψωματιώτη) φαίνεται ότι καλύπτει τις ανάγκες και θα μπορούσε να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό.
Όσον αφορά το υπόλειμμα που πρέπει να ταφεί, είναι άμεση ανάγκη να αναζητηθούν νέοι χώροι, εντός των ορίων του νομού και να δημιουργηθούν σύγχρονοι ΧΥΤΥ πλήρως νόμιμοι και περιβαλλοντικά άψογοι.
Εφόσον λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα της διαλογής και επεξεργασίας το υπόλειμμα θα είναι αφενός μικρό σε όγκο, αφετέρου ακίνδυνο περιβαλλοντικά.
Αυτό θα επιτρέψει να ξεπεραστούν προβλήματα από άρνηση των κατοίκων πλησίον οικισμών να τα αποδεχτούν.
Ο στόχος είναι να καλύψουν τις ανάγκες για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (> 30 χρόνια), ελπίζοντας ότι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών θα λύσει οριστικά το πρόβλημα στο μέλλον.
Για την ικανοποιητική λειτουργία του όλου συστήματος απαιτούνται,
Να σχεδιάσουμε ολοκληρωμένα,
Να προγραμματίσουμε έγκαιρα τις ενέργειές μας,
Να εγκαταλείψουμε τις λύσεις ανάγκης (συνήθως ακριβές και ύποπτες),
Να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (όπου υστερεί),
Να εκπαιδευτεί ο πληθυσμός,
Να υπάρξει επιβράβευση αλλά και τιμωρία για την καλή ή κακή συμμετοχή των πολιτών,
Να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση των δημοτικών αρχόντων για τη συνεπή εφαρμογή των σχεδιασμών.
Το τελευταίο στοιχείο είναι ίσως το σημαντικότερο, γιατί δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που συνήθως ξεπερνά τη μία δημοτική θητεία, είναι καλό να υπάρχει και συνέχεια αλλά και συναίνεση των παρατάξεων.
Η επιμονή αλλά και η υπομονή των υπηρεσιών είναι επίσης απαραίτητη, μέχρι να γίνει καθημερινή συνήθεια σε κάθε πολίτη η κοινωνική του υποχρέωση.

Σχετικά με τη λύση που προωθεί η περιφέρεια.
Η περιφέρεια, η οποία έχει και την τελική ευθύνη για τη διαχείριση απορριμμάτων, εκμεταλλευόμενη την αδράνεια των δημοτικών αρχόντων, προώθησε μια λύση, στο θέμα των απορριμμάτων, που έχει τα παρακάτω ελαττώματα,
Η τεχνολογία που προτίθεται να χρησιμοποιήσει είναι παρωχημένη (επεξεργασία σ��μμείκτων) και δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα,
Δεν ακολουθεί την επιτυχημένη εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών λαών,
Είναι πανάκριβη, σχετικά με το σημερινό κόστος (3 με 5 φορές),
Δεσμεύει τους δήμους για τα επόμενα 30 χρόνια περίπου,
Αποκλείει την ανακύκλωση-ανάκτηση υλικών και ακυρώνει όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες,
Σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει το συμφέρον του εργολάβου και όχι το δημόσιο συμφέρον.
Για τους λόγους αυτούς τη θεωρούμε απορριπτέα.

Επίσης
Μπαίνουμε στον πειρασμό να θυμίσουμε ότι πολλές από τις προτάσεις που παραθέσαμε τις είχαμε δημοσιεύσει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και καλό είναι να θυμίσουμε επίσης ότι είμαστε και η μόνη παράταξη που παρουσίασε αναλυτικό πρόγραμμα στους πολίτες.
Με την ευκαιρία, ενημερώνουμε, ότι είχαμε ζητήσει από την αρχή της θητείας μας (τον περασμένο Σεπτέμβριο) να γίνει ειδική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτιμώντας και διαβλέποντας έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, θα είμαστε συμμέτοχοι σε κάθε προσπάθεια που θα έχει στόχο να λύσει ή να περιορίσει το πρόβλημα, ώστε να διαφυλαχτεί η υγεία και η αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας.

Leave a Reply