Εκκενώστε τις καταλήψεις: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για 40 κτήρια στην Αθήνα

0

Περισσότερες από 40 καταλήψεις στην Αθήνα, περίπου 16 στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, 12 εκκενώσεις κτηρίων τους τελευταίους 4 μήνες και το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για άμεση «απελευθέρωση» ή ενοικίαση των χώρων αποτελούν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο των Εξαρχείων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ουσιαστικά καλεί τους καταληψίες να αδειάσουν τους χώρους πριν την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα της επετείου από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια κίνηση που εντάσσεται στο ευρύτερο επιχειρησιακό πλάνο προκειμένου να πάψουν τα Εξάρχεια να αποτελούν άβατο στο κέντρο της πόλης.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που σχημάτισε το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών πριν ξεκινήσουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου (για παράδειγμα καταλήψεις όπως στην οδό Μπουμπουλίνας 42, στην Καλλιδρομίου 74 (δηλαδή στη Gare) και άλλες δέκα, έχουν πλέον εκκενωθεί), η περιοχή των Εξαρχείων αποτελεί το επίκεντρο των καταλήψεων δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων.

Την τελευταία πενταετία, τα Εξάρχεια μπήκαν στην πιο περίεργη φάση της ιστορίας τους μετά από μια σειρά έντονων διεργασιών, επεισοδίων και «συντροφικών μαχαιρωμάτων». Η πλατεία-άβατο, αποτελούσε σημείο αναφοράς για ξένες μαφίες ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, πεδίο σκληρών επεισοδίων, απαγωγών και άγριων δολοφονιών ενώ ακτιβιστικές ομάδες που αρχικά αναλώνονταν σε συμβολικές καταλήψεις διαμαρτυρίας έφθασαν σε σημείο να έχουν αποκτήσει όπλα και να διαφημίζουν στο διαδίκτυο την αναβαθμισμένη δράση τους κάνοντας λόγο για “εικόνες από το μέλλον”.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα 16 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια που τελούν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 8 εγκαταλελειμμένα κτήρια έχουν καταληφθεί από αλληλέγγυους αντιεξουσιαστές και έχουν μετατραπεί σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Σε πολλές δε, περιπτώσεις πρόσφυγες και μετανάστες πέφτουν θύματα επιτηδείων αγοράζοντας πανάκριβα ακόμη και την τροφή τους. Συνολικά τα κτίρια που είναι υπό κατάληψη στην Αθήνα αγγίζουν τα 40! Πολλά από αυτά δεν έχουν ρεύμα και νερό με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να συνδέουν παράνομα και να ζημιώνουν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τις δημόσιες επιχειρήσεις.


Το επικίνδυνο είναι ότι μέσα σε αυτές τις καταλήψεις βρίσκουν καταφύγιο κακοποιοί και αλλοδαποί αταυτοποίητοι που οι αρχές δεν γνωρίζουν την καταγωγή, το παρελθόν και την ταυτότητα τους. Από Αλγερινούς μαχαιροβγάλτες και Αφγανούς «τσιγαράδες» και ντήλερς ναρκωτικών μέχρι και ύποπτα άτομα που κινούνται στις παρυφές της παγκόσμιας τρομοκρατίας συνθέτουν το αλλόκοτο μωσαϊκό.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα Γιώργο Καλαϊτζίδη, ο οποίος στη σελίδα του στο Facebook έγραψε «casus belli» επισυνάπτοντας την είδηση για το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

πηγη

Απάντηση