Τρόπους εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Εργασίας Γιάννη Βρούτσης σε διυπουργική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικοί φορείς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, προχωρούν από κοινού επίσχεση παροχής των υπηρεσιών τους από τις 8 Οκτωβρίου.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών έχουν προειδοποιήσει πως εάν δεν πληρωθούν μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου, θα αναστείλουν τις επί πιστώσει νοσηλείες των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς έχει δηλώσει πως μέχρι τέλος του χρόνου ο Οργανισμός θα πληρώσει 100 εκατ. ευρώ στις κλινικές και 900 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, από το σύνολο του 1 δισ. ευρώ με το οποίο θα ενισχύσει τον ΕΟΠΥΥ ο προϋπολογισμός.

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι συμβεβλημένοι φορείς

Την ίδια στιγμή οι συμβεβλημένοι φορείς, δηλαδή γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης- αποθεραπείας, ιδιωτικές κλινικές, επισημαίνουν ότι η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας.

Η συντονιστική επιτροπή των ιδιωτικών φορέων προειδοποιεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι θα προβεί στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος τους, καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματος.

Οι φορείς-πάροχοι υπηρεσιών υγείας ζητούν επίσης τη συμπαράσταση και αρωγή όλων των ασφαλισμένων στις κινητοποιήσεις τους, «καθώς στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία τους, αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας» και τονίζουν:

«Όλοι μαζί, ασφαλισμένοι και πάροχοι υπηρεσιών υγείας, οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τη δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς και τις επιχειρήσεις της υγείας».

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Από την πλευρά τους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εκπροσωπεί το 90% της φαρμακευτική αγοράς, απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Ζητούμε επισήμως συνάντηση με εσάς και το επιτελείο σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αποτροπή διαμόρφωσης συνθηκών που είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την πρόσβαση των πολιτών σε απαραίτητες θεραπείες και φάρμακα, τη βιωσιμότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την απασχόληση στον κλάδο. Το αίτημα αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης που ελήφθη στο πλαίσιο της

Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες με βασικό θέμα την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως συναισθανόμενοι την ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις την κρίσιμη αυτή στιγμή όπου το σύστημα υγείας της χώρας μας απειλείται με κατάρρευση. Στο πλαίσιο αυτό, σας αποστέλλουμε συνημμένως το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο αποτυπώνει την αγωνία όλων των επιχειρήσεων μελών του ΣΦΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική υγείας στη χώρα μας, ο οποίος οδηγεί σε αδιέξοδο», αναγράφει η επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον Πρωθυπουργό.

Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την «κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» καταγγέλλουν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

«Εννιάμιση εκατομμύρια ασφαλισμένοι στριμώχνονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ σε ένα σύστημα με λιγότερους γιατρούς, μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό» αναφέρουν οι βουλευτές.

Προσθέτουν ότι «στην πράξη η ενοποίηση των κλάδων ασθενείας μέσω του ΕΟΠΥΥ λειτούργησε ως ένα χαλί κάτω από το οποίο κρύβονται και σωρεύονται τα προβλήματα των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους υπουργούς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα διασφάλισης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών για επαρκή υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη με επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, πώς και πότε θα καλυφθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς ασφαλισμένους, φαρμακοποιούς, γιατρούς και προμηθευτές, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει την προληπτική φροντίδα υγείας και να αναβαθμίσει τους σχετικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Πηγη: ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here