Δήμας: Να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα

0

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός έρευνας και τεχνολογίας Χρίστος Δήμας στο ThePost.news και την Κέλλυ Σαουάχ – Μαραγκουδάκη.

Ο Βουλευτής Κορινθίας μίλησε για την ανάγκη της σύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την κοινοβουλευτική του θητεία μέχρι σήμερα, τη συνεργασία του με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και το όραμα της κυβέρνησης για τον κλάδο τον οποίο υπηρετεί.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ερ: Κύριε Δήμα, από την Κορινθία κατευθείαν στη Βουλή; Τι μεσολάβησε;

Aπ: Μεγάλος αγώνας και σκληρές προεκλογικές μάχες. Να αναφέρω οπωσδήποτε πως είναι πολύ τιμητικό όταν οι συμπολίτες σου σε εκλέγουν ώστε να τους εκπροσωπήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι κάτι το οποίο αφενός σου προκαλεί συγκίνηση και αφετέρου μεγάλο βάρος ευθύνης ώστε να μπορέσεις να εκπροσωπήσεις άξια τον τόπο σου και τους συμπολίτες σου.

Ερ: Η εμπλοκή σας στο χώρο της πολιτικής πώς προέκυψε; Πήρατε ερεθίσματα από τον πατέρα σας; 

Απ: Κοιτάξτε θα ήταν υποκρισία αν έκρυβα πως στο σπίτι μου από μικρή ηλικία η πολιτική υπήρχε στο τραπέζι της συζήτησης. Συνεπώς τα πρώτα μου ερεθίσματα με το αντικείμενο προήλθαν από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Όμως σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι επειδή ο πατέρας μου ασχολήθηκε με την πολιτική θα έπρεπε να ασχοληθώ και εγώ. Αν όμως ο πατέρας μου δεν είχε αφήσει καλό όνομα στην πολιτική, δε θα μπορούσα να ασχοληθώ και εγώ με αυτήν. Δε σας κρύβω ότι προτάσεις μου έγιναν από πολύ νωρίς τις οποίες δεν αποδέχτηκα τότε διότι ήθελα πρώτα να πετύχω πράγματα στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό στίβο. Όταν θεώρησα πως είμαι έτοιμος τότε αποφάσισα να κατέβω. Και όπως σας είπα είχα την τιμή και τη χαρά οι συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν.

Ερ: Από το 2012 κατέχετε τη θέση του πρώτου βουλευτή Κορινθίας και σήμερα είστε υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχοντας λοιπόν στα χέρια σας αυτό το χαρτοφυλάκιο ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε σχετικά με την έρευνα; 

Aπ: Ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι το πως θα μπορέσουμε να συνδέσουμε ακόμη περισσότερο την επιστημονική έρευνα που παράγεται στην Ελλάδα με την καινοτομία και την αγορά των επιχειρήσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι όλου του τύπου οι έρευνες έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ένα οικονομικό προϊόν ή σε μια οικονομική υπηρεσία όμως η δυνατότητα υπάρχει. Άρα προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις όμως εκεί που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προσπαθούμε να δούμε πως μπορεί η παραγόμενη επιστημονική έρευνα να βρει κοινωνικό αποτύπωμα. Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, παιδεία αλλά δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε τόσο μεγάλη σύνδεση με την καινοτομία. Οπότε ο πρωταρχικός μας στόχος είναι αυτός.

Ερ: Πως είναι να συνεργάζεται κανείς με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη; 

Απ: Είναι ακούραστος. Ο υπουργός έχει το πλεονέκτημα πως είναι ακριβώς αυτό που βλέπεις! Το οποίο για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για το χώρο της πολιτικής αλλά και γενικότερα. Το γεγονός ότι είναι ακούραστος και έχει πάρα πολλές ιδέες τις οποίες προσπαθεί να υλοποιήσει είναι κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Και είναι και πλεονέκτημα και για την κυβέρνηση που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο.

Ερ: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προσδοκίες του υπουργείου; 

Aπ: Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η γέννηση νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και να αντιστραφεί το φαινόμενο του brain drain. Η έλευση νέων επενδύσεων στη χώρα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ερ. Πως μπορεί να γίνει η χώρα μας επιστημονικός κόμβος έρευνας και τεχνολογίας; 

Aπ: Αρχικά πρέπει να βελτιωθεί αισθητά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να είμαστε δηλαδή μια χώρα πιο φιλική σε επενδύσεις. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων τόσο από το δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό στο κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας και μία αναδιοργάνωση όλου του συστήματος γύρω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρα για περισσότερες ενέργειες, για περισσότερες συνεργασίες. Γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ενώ υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες στην Ελλάδα και όχι μόνο στα ερευνητικά κέντρα, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος αλλά και της έλλειψης συντονισμού δυστυχώς δεν καταφέρνουν οι ιδέες να υλοποιηθούν σε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που να έχει οικονομικό όφελος.

Πηγή: thepost.news

Leave a Reply