Διεθνής καμπάνια για την κακομεταχείριση αλόγων στα Χανιά

0

Ξεκίνησε η διεθνής συλλογή υπογραφών, προκειμένου να σταματήσει η εκμετάλλευση των αλόγων από τους αμαξάδες στα Χανιά.

Περισσότεροι από 6.700 πολίτες από διαφορετικές χώρες του κόσμου, έχουν συνυπογράψει αίτημα για ανάκληση αδειών και αλλαγή νομοθεσίας, θεωρώντας ότι οι αμαξάδες φέρνουν τα ζώα στα όριά τους, ειδικά το καλοκαίρι.

Το κείμενο το οποίο ανήρτησε πολίτης της Αγγλίας ο οποίος ζει τα τελευταία 3 χρόνια στην Κρήτη, αναφέρει:

Σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών τα άλογα ιδρώνουν και κουράζονται, κι όμως, οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους τα μαστιγώνουν για να κάνουν άλλη μία βόλτα φορτωμένα με τουρίστες. Αυτοί κερδίζουν ενώ εξουθενώνουν τα πιστά τους άλογα.

Μία μέρα, μεσημέρι, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 42 βαθμούς, πλησίασα τον ιδιοκτήτη ενός από αυτά τα όμορφα και φτωχά πλάσματα και τον ρώτησα αν αισθάνεται καλά που αυτός κάθεται στη σκιά κάτω από μία ομπρέλα ενώ το άλογο είναι στον ήλιο. Μου είπε: “ναι, δεν έχει ζέστη;” Τον ρώτησα γιατί αυτός κάθεται κάτω από την ομπρέλα ενώ το άλογό του πρέπει να αντέξει τη ζέστη χωρίς σκιά και νερό. Η απάντησή του; Τα άλογα δεν αισθάνονται τη ζέστη.

Δε μπορείς να επιχειρηματολογήσεις με τους ιδιοκτήτες τους οπότε ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε να σταματήσουμε αυτή η αχρείαστη εκμετάλλευση των ζώων είναι να επιτύχουμε να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο της νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται πλέον αυτή η είδους εκμετάλλευση των αλόγων για τουριστικούς σκοπούς. Τα άλογα μεταφέρονται στο λιμάνι από τις 9.30 το πρωί από τον Μάη ως τον Οκτώβρη και πρέπει να δουλεύουν διαρκώς μέχρι μετά τα μεσάνυχτα. Κάποιες φορές κάνουν ένα διάλειμμα για να πιουν νερό, αλλά ποτέ υπό σκιά. Έχουμε δει άλογα με ανοιχτές πληγές να σπρώχνουν άμαξες. Απλά φαντασθείτε τον εαυτό σας να ζείτε μία τέτοια ζωή για μία μόνο ώρα.

Κατά το χειμώνα μένουν μέσα σε μικρούς στάβλους, ποτέ δε βγαίνουν έξω, μόνο με το βασικό φαγητό. Φτάνουν το Μάη στο λιμάνι, πολύ λεπτά.

Ένα πρόσφατο άρθρο σε εφημερίδα στην Κρήτη έδειξε μία φωτογραφία ενός αλόγου καθώς καταρρέει από αφυδάτωση και κακομεταχείριση. Είναι καιρός να ενωθούμε και να απαιτήσουμε κάποιες αλλαγές για αυτούς που δεν έχουν φωνή.

Ο καιρός έφθασε για να βοηθήσουμε τα άλογα των Χανίων. Οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν, οι άδειες πρέπει να ανακληθούν.

πηγη

Leave a Reply