Δείτε τα άρματα του φετινού πατρινού καρναβαλιού

0

Οι τελικές πινελιές προετοιμασίας των αρμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 αποτυπώνονται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, όπου ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες λίγο πριν αποκαλυφτούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2017.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων (συντονιστής: Πέτρος Βρυώνης) με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ξεχωριστή τεχνογνωσία των καλλιτεχνών-κατασκευαστών του, έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο στην πανελλήνια εμβέλεια του θεσμού και την καθολική αποδοχή του και καταξίωσή του στην συνείδηση όλης της χώρας. Τα άρματα συνδυάζουν την μεγαλοπρέπεια, την καλλιτεχνική ποιότητα και τη σατιρική και συχνά καυστική διάσταση, ανταποκρινόμενα άμεσα τόσο στα μηνύματα και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ιδωμένα από μια ανατρεπτική και χιουμοριστική οπτική γωνία όσο και στη διαχρονικότητα των μορφών του Πατρινού Καρναβαλιού, που έχουν συνδεθεί με την μακρόχρονη ιστορία του.

Για μια ακόμη φορά θα προκαλέσουν την προσοχή και των θαυμασμό την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και στην παραμονή τους στην πλατεία Γεωργίου, στην πρώτη εμφάνισή τους στο κοινό, το οποίο θα τα χαρεί από κοντά και θα φωτογραφηθεί μαζί τους, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 18.00 στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 14.00 στην Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2017.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το άρμα του φετινού βασιλιά καρνάβαλου, που για μια ακόμα φορά την ιδέα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υπογράφει ο Πέτρος Βρυώνης, είναι άκρως επίκαιρο όσο και διαχρονικό, ρίχνει τα σατιρικά του βέλη και διατυπώνει τους εύστοχους συμβολισμούς του για την επαναλαμβανόμενη οικονομική κρίση, για αυτούς που την επιβάλλουν και αυτούς που την υφίστανται.

Ο φετινός Καρνάβαλος συμβολίζει την επανάληψη της κρίσης, η οποία έχει σαν αιτία της τον καπιταλισμό. Η μία κρίση γεννά την άλλη κ.ο.κ. όπως ακριβώς ο κάθε Καρνάβαλος γεννιέται μέσα από τον άλλο τρεις φορές. Η φετινή ιδέα ήταν να ξετυλιχτεί η μορφή του Καρνάβαλου σε τρία επίπεδα κι έτσι η μορφή του ενός ξεπηδά από τη μορφή ενός άλλου και αυτός από τη μορφή ενός τρίτου. Ακριβώς όπως και η σημερινή οικονομική κρίση ξεπήδησε από μια προηγούμενη και αυτή από μια παλαιότερη κ.ο.κ. Ο καπιταλισμός σου δίνει μια δεκάρα και μετά στην παίρνει διπλή και τριπλή.

Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο με γήινα χρώματα (καφέ και πράσινα) είναι το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησε ο Νίκος Λιβάνης (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή) και θα υποδεχτεί την Άντρια Παναγιωτοπούλου, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Πρόκειται για μια κυψέλη που κρέμεται από ένα δένδρο και γύρω γύρω υπάρχουν παντού μέλισσες.

Εμπνευσμένο από το κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» είναι το άρμα που δημιούργησε ο Δημήτρης Ντζουμάνης (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή) με τίτλο «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών». Δυο φιγούρες (μικρής ηλικίας άτομα), βαμμένες με έντονα χρώματα – πορτοκαλί και μπλε – και με στίγματα, τρέχουν κρατώντας μια ομπρέλα για προστασία και πίσω τους ένα κανόνι ρίχνει σύριγγες ως πυρά.

Το άρμα του Ποσειδώνα (ιδέα, σχεδιασμός: Παντελής Χατζόπουλος, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος και Δημήτρης Ντζουμάνης), είναι ένα νέο καλλιτεχνικό άρμα με έντονα χρώματα (μπλε, κόκκινα, πράσινα), που δημιουργήθηκε για το Καρναβάλι των Μικρών. μας παρουσιάζει τον Ποσειδώνα (στα μπλε φυσικά του χρώματα, αυτά της θάλασσας) και με χρυσαφί μανδύα πάνω σε μια αχιβάδα να κρατά τα χαλινάρια δυο κόκκινων ιππόκαμπων που οδηγούν το άρμα.

Πηγή: patrastimes.gr

Απάντηση