Βόμβα ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

0

Το δάνειο «διάσωσης» ύψους 86 δισ. ευρώ, που ο ελληνικός λαός καλείται να αποπληρώσει με περισσότερη λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση στα επόμενα χρόνια, δεν πρόκειται να επιλύσει την κρίση χρέους ούτε να βγάλει τη χώρα οριστικά από το τέλμα. Το πιθανότερο είναι ότι η συμφωνία αυτή, που η ελληνική Βουλή θα κληθεί να επικυρώσει, μάλλον στα τυφλά, τις επόμενες ώρες, θα καταστήσει τη χώρα μας αποικία χρέους επί δεκαετίες.

Τη διαπίστωση αυτή δεν την κάνει ούτε ο… Ρούντι Ρινάλντι, ούτε ο Λαφαζάνης, ούτε ο Στρατούλης, αλλά οι ίδιοι οι δανειστές, και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ, που βροντοφωνάζει πια ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο στέλνοντας ηχηρότατο μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι πιθανότατα φεύγει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας καθιστώντας τη χρηματοδότησή του έωλη.

Με ένα memo τριών σελίδων που έστειλε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις αρχές της Ε.Ε. (το οποίο ήρθε στην κατοχή των «Financial Times»), το ΔΝΤ διεμήνυσε ότι η τρέχουσα κρίση στην ελληνική οικονομία θα εκτοξεύσει το ελληνικό χρέος ώς και το 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.

Βόμβα ΔΝΤ για το ελληνικό χρέοςΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθιστά σαφές προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο αν ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνσή του | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το εμπιστευτικό memo, ή αλλιώς ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (όπως την παρουσίασε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters), καθιστά σαφές προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο αν ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Το Ταμείο τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση όλων των ευρωπαϊκών της δανείων (συμπεριλαμβανομένων και των νέων) και μια δραστική παράταση της ωρίμανσής τους ή αλλιώς να προχωρήσουν σε ετήσιες μεταφορές κονδυλίων προς τον ελληνικό προϋπολογισμό ή σε ένα μεγάλο κούρεμα.

Στην ανάλυσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας ώς και το 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, από 177% του ΑΕΠ που προέβλεπε νωρίτερα, και 127% του ΑΕΠ που ήταν στην αρχή της κρίσης. Προβλέπει ότι ο εφιάλτης αυτός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Ακόμη και έπειτα από επτά χρόνια, το 2022, το ελληνικό χρέος δεν θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 170% του ΑΕΠ, τονίζει, πολύ υψηλότερα από το 117% που θεωρεί ότι μπορεί να είναι βιώσιμο.

Υψηλά επιτόκια

Εκτιμά ακόμη ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ –το επίπεδο που θεωρεί ασφαλές «ταβάνι»- και ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μακροπρόθεσμα, αλλά και ότι ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στην ύψιστη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ θα δημιουργήσει «μη βιώσιμη δυναμική χρέους» για δεκαετίες. Οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται μάλιστα σε σημαντικά πτωτικά ρίσκα, κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα.

Η ανάλυση του ΔΝΤ προκαλεί τεράστια ερωτήματα για το τι είδους συμφωνία είναι αυτή που καλούνται να επικυρώσουν τις επόμενες ώρες οι Ελληνες βουλευτές. Με βάση το καταστατικό του το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει στη διάσωση μιας χώρας αν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας παραβίασε τους κανόνες του. Αρκετοί αναλυτές έχουν ήδη τονίσει εδώ και καιρό ότι θέλει να φύγει. Αν το ΔΝΤ φύγει όμως τώρα από το ελληνικό πρόγραμμα, θα προκαλέσει σημαντικά πολιτικά και χρηματοδοτικά προβλήματα στο Βερολίνο και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Μέρκελ και αρκετοί άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης δύσκολα θα πάρουν την έγκριση από τα Κοινοβούλιά τους, ενώ τα κεφάλαια που υποτίθεται ότι το Ταμείο θα συμπληρώσει στα 40-50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί ότι θα βάλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα εκλείψουν.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα καταστεί αμφίβολη και θα πρέπει να καλυφθεί πιθανότατα από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Οι Ελληνες βουλευτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι η σκληρή συμφωνία που καλούνται να υπογράψουν ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα που η χρηματοδότησή του δεν θα είναι διασφαλισμένη και θα χρειαστεί να καλυφθεί με περισσότερο πόνο.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται να τα γνώριζαν όλα αυτά αρκετές ώρες πριν από την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας με την Ελλάδα. Το παραδέχτηκε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα νούμερα, μεταξύ των οποίων και το 200%, είχαν κυκλοφορήσει από το Σάββατο.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι τα γνώριζαν πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τους όρους του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας τη Δευτέρα το πρωί». Οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επιχειρήσει άλλωστε να αποκρύψουν λίγο πριν από το δημοψήφισμα το προσχέδιο της ανάλυσης του ΔΝΤ, χωρίς επιτυχία όμως. Το ζητούμενο βέβαια είναι αν η ελληνική αποστολή γνώριζε.

Πηγή: Efsyn.gr

Leave a Reply