Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος

0

ImageHandler (27)

  • Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ – Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Η Πρόεδρος της Βουλής δημοσιοποίησε την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία ανβαφέρεται και ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΣΤ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΕ’
Σάββατο 27 Ιουνίου 2015
Ώρα 12.00

Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α’ του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2015 (ώρα 00.30)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΖΩΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε εδώ το κείμενο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου με τις υπογραφές του πρωθυπουργού και των υπουργών

Ερωτήματα για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Ερωτήματα τίθενται από συνταγματολόγους για το αν το δημοψήφισμα είναι συμβατό με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Την άποψη ότι το δημοψήφισμα που αποφάσισε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι αντισυνταγματικό διατύπωσε ευθέως ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Τσίπρας «και οι συν αυτώ δεν λογαριάζουν και δεν λυπούνται τίποτα. Ούτε τις θυσίες του λαού που θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ, ούτε την εθνική βλάβη που προκαλεί παίζοντας εν ου παικτοίς» τονίζει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει ότι «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος».

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει ( άρθρο 21 ) στις προθεσμίες και τις διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος».

Κλιμακώνοντας την κριτική του, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος στο οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμπράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι επιπλέον καθηγητής του δημοσίου δικαίου και θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή» καταλήγοντας ότι «επί της ουσίας πρόκειται για την αποθέωση του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και της κουτοπονηριάς. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι θα εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και το εκλογικό σώμα στο πλαστό ερώτημα ναι ή όχι στην σκληρή πρόταση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Νομίζει επίσης ότι μπορεί να εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και το ευρώ . Και σε αυτό πρέπει να απαντήσει κάθε πολίτης. Η απάντηση είναι ναι στην Ευρώπη και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει την εθνική στρατηγική» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος.

Συνταγματική έκρινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης λέγοντας ότι δύσκολα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος αντισυνταγματικό. Σημείωσε ωστόσο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ως χρόνο διεξαγωγής τον ένα μήα και όχι τις πέντε ημέρες. «Μπορούν τα κόμματα σε πεντε μέρες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους επί του θέματος, μπορεί ο ελληνικός λαός για ένα τέτοιο εθνικό ζήτημα να αποφασίσει σε πέντε ημέρες;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής και πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτακη «το ερώτημα έτσι όπως έχει τεθεί είναι τεχνοκρατικό και διχαστικό» ενώ εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα του θα διχάσει την ελληνική κοινωνία». Παρατήρησε, δε, ότι «είναι και τραγελαφικό καθώς καλείται ο κόσμος να αποφασίσει για μια συμφωνία που μπορεί να έχει αποσυρθεί».

Κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παρελκυστικό και κατευθυνόμενο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιο ερώτημα. «Δεν μπορείς να κάνεις ερώτημα σε δημοψήφισμα αν θες να είσαι υγιής ή άρρωστος» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Το άρθρο 44 στο Σύνταγμα, δεν επιτρέπει τα δημοψηφίσματα για ψηφισμένα σχέδια νόμου που έχουν δημοσιονομικά θέματα. Μπορείς να βάλεις σε δημοψήφισμα το ερώτημα αν θες φόρους ή δεν θες; Όχι θα σου πει ο πολίτης. Όλα τα δημόσια βάρη είναι δυσάρεστα» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την κοροϊδία. Είναι πολιτική, εθνική και συνταγματική κοροϊδία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Leave a Reply