Menu

Η διατροφή όπλο ενάντια στο κρυολόγημα & στη γρίπη

 

Μαζί με την κουβέρτα που σας τυλίγει, τα σωστά φάρμακα, το θερμόμετρο στο στόμα και τη θερμοφόρα στην αγκαλιά, σας χρειάζονται μερικές δυναμωτικές τροφές που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας και θα σας κάνουν να σηκωθείτε γρήγορα από το κρεβάτι.

Αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C: Από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό σας, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση & πρόληψη του κρυολογήματος. Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρουτ), τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το μπρόκολο. Καλό είναι να θυμάστε ότι η βιταμίνη αυτή είναι εξαιρετικά θερμοευαίσθητη δηλαδή καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες όποτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω τρόφιμα πρέπει να καταναλωθεί ωμό, για να μας δώσει την πολύτιμη αυτή βιταμίνη. Επίσης οι καπνιστές (ενεργητικοί & παθητικοί) έχουν πολλαπλάσια ανάγκη σε αυτή τη βιταμίνη, λόγω της αυξημένης καταστροφής της από το οξειδωτικό στρες του τσιγάρου.

Υπόλοιπα αντιοξειδωτικά & βιταμίνες: Πρόκειται για μικροσκοπικές αλλά θαυματουργές ουσίες, που λειτουργούν σαν κλειδιά για το ανοσοποποιητικό μας σύστημα. Όλα τα φρούτα & τα λαχανικά είναι πλούσια σε αυτές. Θυμηθείτε όσο μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώματα & είδη λαχανικών & φρούτων που καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερη γκάμα αυτών των φοβερών συμμάχων λαμβάνετε. Καλές πηγές είναι και τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το τσάι, το κόκκινο κρασί (σε μικρές μόνο ποσότητες-1 ποτηράκι ημερισίως).

Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη: Η βάση για όλες τις δομικές μονάδες του οργανισμού είναι η πρωτεΐνη. Τροφές που στηρίζουν τον οργανισμό σε τέτοιες καταστάσεις αυξημένης παραγωγής και ανακύκλωσης κυττάρων είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το άπαχο κρέας, το γιαούρτι και λιγότερο το αυγό & το τυρί. Σημαντικό είναι να είναι μαγειρεμένα ελαφρά χωρίς πολλά λιπαρά και τσιγάρισμα. Μπορείτε να δώσετε νοστιμιά με μπαχαρικά όπως το πιπέρι που είναι πλούσιο σε πιπερίνη, ουσία με αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Αν όμως υποφέρετε από ευαίσθητο στομάχι ή έντερο καλό είναι να το αποφύγετε. Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη φτιάχνουμε αν συνδυάσουμε όσπρια με δημητριακά πχ φακές με ρύζι (φακόρυζο) ή με ψωμί ολικής

Σκόρδο-Κρεμμύδι-Μέλι: Δεκάδες μελέτες ενισχύουν την καθημερινή πατροπαράδοτη χρήση των τροφών αυτών ενάντια τις ιώσεις, πιθανά λόγω των ουσιών που περιέχουν με αντισηπτική δράση και πολλών άλλων που τονώνουν το ανοσοποποιητικό σύστημα. Επίσης το σκόρδο είναι γνωστό ότι βοηθά στο να «ανοίξουν» τα μπλοκαρισμένα ιγμόρεια στο συνάχι και το μέλι μπορεί να απαλύνει τον πονόλαιμο.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά και σε πρεβιοτικά: Μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων έχουν κατακλύσει την αγορά, λόγω των όλο και αυξανόμενων δεδομένων για την προστατευτική τους δράση σε μια σειρά από καταστάσεις που αφορούν το ανοσοποποιητικό σύστημα (ιώσεις, γαστρεντερικές διαταραχές, άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα). Το γιαούρτι, το ξινόγαλο, το κεφίρ είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες τροφές πλούσιες σε προ- και πρε-βιοτικά.

Καλή και τακτική ενυδάτωση: Η κατανάλωση πολλών υγρών είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Σούπες, ροφήματα όπως χαμομήλι, τίλιο, τσάι, φασκόμηλο, φυσικοί χυμοί και πολύ νερό είναι μερικές από τις επιλογές που βοηθούν στην καλή ενυδάτωση. Αντίθετα σε αυτή λειτουργούν το αλκοόλ, ο καφές και η έντονη φυσική κατάποση, που πρέπει να αποφεύγονται όταν το σώμα σας παλεύει ενάντια στην ίωση.

Άρα, ζεστές σουπίτσες με κοτόπουλο ή ψάρι, λαχανικά & λίγο ελαιόλαδο, φυσικοί χυμοί & ωμές σαλάτες, γιαούρτι με μέλι, 1 χούφτα ξηρούς καρπούς και σταφίδες είναι όλα ιδανικές λύσεις γευμάτων για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Categories:   Επικαιρότητα

Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: