Menu

Γιορτή τσικουδιάς στην πόλη μας.

αθλουπολη
 

Ήταν η πρώτη γιορτή τσικουδιάς στην πόλη μας  

στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος) 

      αλλά και η πρώτη, μετά από μακρόχρονη

        «χειμερία νάρκη», ενός από τους πιο

          δραστήριους παλιότερα συλλόγους.

NET KORIN_3550.jpg

  Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά  

                τον παραδοσιακό τρόπο

    παρασκευής της τσικουδιάς και να γευτεί

   το περίφημο κρητικό πιλάφι (γαμοπίλαφο) 

και να διασκεδάσει με ζωντανή Κρητική μουσική.

NET _3555.jpg

       http://kartson.pblogs.gr

 

NET .jpg

       http://www.panoramio.com/user/1638807

NET _3588.jpg

   Πάρα πολύ μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου,

       στη γιορτή τσικουδιάς, στην Κόρινθο.

net _3670.jpg

   Η Ένωση Κρητών  Κορινθίας ο «Ψηλορείτης»

   έκανε ευχάριστη δυναμική επανεμφάνιση

   και όλοι μας ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι

   και καλύτερα γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη

         από τέτοιου είδους εκδηλώσεις

      που μας ξεκολλάνε από την ρουτίνα.

net _3656.jpg

       Για την τσικουδιά χρησιμοποιείται συχνά

    η τούρκικη λέξη ρακή, ωστόσο το αντίστοιχο

            τούρκικο ποτό διαφέρει κατά πολύ

     από το κρητικό, πλησιάζοντας περισσότερο

                    τη γεύση του ούζου.

net _3561.jpg

    Η ιστορία της είναι παλιά, αφού λέγεται πως

  αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Μινωιτών.

    Η παραγωγή της γίνεται κάθε φθινόπωρο,

 στα καζάνια, όπου γνωστοί και φίλοι μαζεύονται

    σε ένα γλέντι με άφθονο φαγητό, μαντινάδες,

      απ’ όπου σπάνια φεύγει κανείς νηφάλιος!

    Ο θεσμός του ρακοκάζανου νομιμοποιήθηκε

    από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920,

          οπότε και δόθηκαν οι σχετικές άδειες

                 στους Κρήτες αγρότες.

net _3652.jpg

   Η διαδικασία που ακολουθείται ξεκινά όταν

 τα «στράφυλα»  (στέμφυλα) που έχουν απομείνει

         στα πατητήρια ( μετά την αφαίρεση

      της μεγαλύτερης ποσότητας του χυμού

 του σταφυλιού, για την παραγωγή του κρασιού )

     φυλάσσονται σε  σφραγισμένους χώρους

έτσι που να «ζυμωθούν” για περίπου ένα μήνα.

       Στη συνέχεια βράζονται σε ένα μεγάλο

χάλκινο καζάνι που κλείνει ερμητικά με καπάκι.

Ο ατμός μαζεύεται από το καπάκι  διοχετεύεται

               στον ψυκτήρα, υγροποιείται

                και βγαίνει το απόσταγμα.

Το πρώτο ποτό που βγαίνει λέγεται πρωτόρακι

                   και είναι πολύ δυνατό.

  Κατά τη διάρκεια των οποίων ο καζανιάρης

    δοκιμάζει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ 

 με το ρακόγραδο, και όταν πια το απόσταγμα

   αποκτήσει την επιθυμητή γεύση και άρωμα,

                σταματά την απόσταξη.

Μια καλή τσικουδιά είναι  18 μέχρι 20 γράδα

                     (42-46 βαθμούς).

NET f _3669.jpg

 Το άρωμα της τσικουδιάς οφείλεται στις εκλεκτές

              Κρητικές ποικιλίες σταφυλιών.

   Μερικές φορές στα στράφυλα ή και στο καζάνι

      προστίθενται διάφορες αρωματικές ύλες

     σε ποσότητες και αναλογίες που συνήθως

           είναι μυστικά του κάθε μάστορα.

    Στην Κρήτη για το σκοπό αυτό συνηθίζονται

διάφορα βότανα ή αρωματικά τα φύλλα δενδρων.

   http://www.easreth.gr/politismos-perivallon/Agrotourismos.htm

net KORINC_3693.jpg

 Το 2012, στην επόμενη γιορτή της τσικουδιάς

    είστε όλοι σας καλεσμένοι στην Κόρινθο.

  Ελάτε  να πιούμε μια τσικουδιά.

ΠΗΓΗ: http://petra.pblogs.gr/2011/10/giorth-tsikoydias-sthn-polh-mas.html

αθλουπολη

Categories:   Επικαιρότητα

Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: