Menu

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

αθλουπολη
Επειδή δεν μπορούμε να κρύβουμε τα κοινωνικά προβλήματα κάτω από το χαλί παρακάτω
θέτω τρεις προτάσεις άμεσης προτεραιότητας που αφορούν το επίκαιρο θέμα των Εξαμιλίων
και »Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω «.
1)Αίτημα του Δήμου Κορινθίων στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά
(Υπουργείο Εργασίας) για υλοποίηση πολυετούς Προγράμματος κοινωνικής ένταξης των
Ρομά της περιοχής. Μέχρι το τέλος του 2016 που είχα επισκεφθεί την Ειδική Γραμματεία
δεν υπήρχε κανένα αίτημα του Δήμου για υλοποίηση κάποιου σχετικού προγράμματος.
2)Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Δήμο Κορινθίων και με αυτοχρηματοδότηση. Υλοποιείται σε δεκάδες Δήμους σε όλη την Ελλάδα, ο οικονομικά εύρωστος Δήμος Κορινθίων μπορεί να καλύψει το κόστος. Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΕΤΑΑ Α.Ε που έτρεξε το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα το κόστος για Δήμους του μεγέθους δεν ξεπερνά τα 80.000Ε ετησίως.(Οδηγός Εφαρμογής των Κέντρων Κοινότητας της Μ.Ο.Δ Α.Ε)
3)Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Κορινθίων με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου(Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής) για υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά. Προγραμματικές Συμβάσεις έχουν υπογράψει δεκάδες Δήμοι σε όλη την Ελλάδα με τα Πανεπιστήμια της περιοχής τους και για διάφορα θέματα.
Μέχρι να υλοποιηθούν τα παραπάνω,υποστήριξη των κατοίκων από την Αστυνομία και την κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κορινθίων (δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης).
Παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας της κ. Φωτίου για το πρόγραμμα »Ένταξης και ενδυνάμωσης των Ρομά» που μας δείχνει πως διασυνδέονται όλα τα παραπάνω:
«Θα πω πως συνδέονται  οι πολιτικές για τους Ρομά με τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που κάναμε αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση. Κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Εμείς δημιουργήσαμε δυο πυλώνες όπου στηρίζεται το κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο ένας είναι ο εθνικός μηχανισμός με τα Κέντρα Κοινότητας και ο άλλος είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Στο πλαίσιο των Κέντρων Κοινότητας λειτουργούν Παραρτήματα Ρομά που συνδέονται κεντρικά με γεωπληροφοριακό σύστημα και μεταβιβάζουν όλη την πληροφορία στην Ειδική Γραμματεία Ρομά, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τους 370 οικισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα.
Διαχωρίσαμε τους οικισμούς σε τρείς κατηγορίες με βάση τις συνθήκες διαβίωσης. Στους 70 «κόκκινους» οικισμούς, δηλαδή εκεί όπου ο πληθυσμός ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, πραγματοποιούμε μεταστέγαση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας με τη συμβολή ειδικής ομάδας αρχιτεκτόνων που έχουμε στο υπουργείο.
Συγχρόνως υλοποιούμε τα Πολύκεντρα, δηλαδή κέντρα κοντά σε σχολεία και οικισμούς Ρομά, που συμπεριλαμβάνουν δομές και υπηρεσίες που αφορούν στην ατομική και περιβαλλοντική  υγιεινή. Σε συνδυασμό με τα Παραρτήματα Ρομά, τα Πολύκεντρα θα παρέχουν ολιστικές υπηρεσίες, ειδικότερα στα παιδιά Ρομά  ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Εξίσου σημαντική πολιτική πρωτοβουλία είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το ΚΕΑ όμως έχει και υποχρεώσεις. Συνδέουμε το ΚΕΑ με το My school, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθυσμός που είναι δικαιούχος του ΚΕΑ στέλνει το παιδί του σχολείο. Είναι κεντρική μας επιλογή το παιδί, κεντρική μας επιλογή η εκπαίδευση. Έχουμε παράλληλα ψηφίσει το νόμο της δωρεάν περίθαλψης για 2,5 εκατ. συμπολιτών μας, για όσους βρίσκονται δηλαδή ανασφάλιστοι, όπου συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση των Ρομά.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά εγκαινίασε ουσιαστικά για πρώτη φορά αυτό που ονομάζουμε «δημόσια πολιτική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά». Η Ειδική Γραμματέας, Κ. Γιάντσιου, είναι άνθρωπος με τεραστία εμπειρία στο θέμα.
Είναι στοίχημά μας μέσα στο 2018 να μην υποβάλλονται μόνο προτάσεις αλλά να εγκρίνονται και να υλοποιούνται με τη συμβολή και των ίδιων των Ρομά ώστε όλος ο πληθυσμός Ρομά να δει ότι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητά του».
Νίκος Ξένος
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Μητρώο Κ.Δ.Π ΕΚΔΔΑ
Ειδίκευση Συμβουλευτική
Προσανατολισμός
αθλουπολη

Categories:   Απόψεις, Τοπικά

Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: