Menu

Η Ζώνη Άνεσης και ο Κόσμος έξω

αθλουπολη
«Ο χρόνος αλλάζει τα πάντα». Αυτό λένε οι άνθρωποι, αλλά δεν ισχύει πάντα. Το να κάνεις πράγματα αλλάζει τα πράγματα. Το να μην κάνεις τίποτα, αφήνει τα πράγματα ακριβώς όπως ήταν.
Η ζώνη άνεσης (comfort zone) είναι μια προσωπική νοητή περιοχή όπου αισθανόμαστε χαλαροί να ζούμε, να δρούμε, να συμπεριφερόμαστε. Σε αυτήν την περιοχή ενυπάρχει η επανάληψη κι ένας βαθμός προβλεψιμότητας. Εκεί πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε αρκετή αγάπη, τρόφιμα, ταλέντο, χρόνο, θαυμασμό και ακόμη έναν βαθμό ελέγχου.
Ένα παράδειγμα. Μπορούμε να σκεφτούμε έναν νέο οδηγό που ξεκινά να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στην εργασία του. Τις πρώτες ημέρες, λοιπόν, λειτουργεί εκτός της ζώνης άνεσης, καθώς πρέπει να οδηγήσει ένα δικό του μέσο μεταφοράς. Απαιτείται δεξιοτεχνία και ακρίβεια στον χειρισμό, επαγρύπνηση και προσήλωση στην οδηγική συμπεριφορά.
Μετά από τρεις μήνες οδήγησης, ο οδηγός αυτός έχει διευρύνει τη ζώνη άνεσης. Και πάλι, όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί κάποια στιγμή να ξεβολευτεί.
Η ζώνη άνεσης, λοιπόν, είναι ευμετάβλητη και μπορεί να διευρύνεται ή να στενεύει. Εξαρτάται από το περιβάλλον και από τις εσωτερικές ανάγκες και επιθυμίες μας. Είμαστε κύριοι της ζώνης άνεσης μας και υπεύθυνοι για τα αποτελέσματά της. Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι σε μεγάλο βαθμό δικό μας δημιούργημα, αλλά υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα έξω από την ζώνη άνεσης μας.
Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας για να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσης όταν χρειάζεται; Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια.
Κάνε αλλαγές στις καθημερινές ρουτίνες
Αν λειτουργούμε με μόνο κριτήριο την άνεση, οι επιλογές είναι πάντα ίδιες. Υπάρχουν, ευκαιρίες για να αλλάξουμε μικρά ή μεγάλα πράγματα στην καθημερινότητάς μας. Μικρές ή μεγάλες κινήσεις, μας προπονούν και μας κάνουν πιο δεκτικούς στη «δημιουργική ανασφάλεια». Οι αποτυχίες δεν μας αποθαρρύνουν,τολμάμε.
Προχώρα σε συνειδητές επιλογές
Η «μεγάλη έξοδος», θέλει μικρά βήματα, συνειδητά, ψύχραιμα, με ρυθμό να μας ταιριάζει. Είναι καλύτερο, να έχουμε χρόνο, να παρατηρούμε, να ερμηνεύουμε όσα συμβαίνουν και έπειτα να κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Χρειάζεται, δράση και όχι αντίδραση.
Εμπιστεύσου τον εαυτό σου σε γρήγορες αποφάσεις
Θα χρειαστεί κάποιες φορές, να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και την κρίση μας. Αυτό μας κάνει ευέλικτους και απομυθοποιεί την άποψη ότι μόνο με πολλή σκέψη και ανάλυση μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.
Κάνε ότι μπορείς για να μην είσαι επικεντρωμένος στον εαυτό σου.
Δεν μπορείς να δεις τις δυνατότητες του κόσμου εάν είσαι συνεχώς επικεντρωμένος σε αυτό που σου συμβαίνει. Εντάξει, είδες, ανέλυσες τώρα κοίταξε λίγο τον ορίζοντα…
Μέσα στο κρανίο έχεις έναν εγκέφαλο, μέσα στα παπούτσια έχεις πόδια.
Εσύ θα αποφασίσεις που θα πας. Ο δρόμος είναι δικός σου,κανένας άλλος δεν τον γνωρίζει. Άκου συμβουλές, αλλά ΕΣΥ θα αποφασίσεις.
Ο άνθρωπος ζει διαμέσου της εμπειρίας του και όχι δια μέσου της σκέψης.
Δεν πρόκειται να ζήσεις ποτέ τη ζωή σου στο μυαλό σου. Η ζωή είναι εκεί έξω.
Να μην φοβάσαι τον φόβο.
Ο φόβος δεν σου λέει ότι κάτι είναι κακό. Σου λέει απλά ότι είναι άγνωστο.
Νικητής είναι αυτός που αποδέχεται τα λάθη του και τις αποτυχίες του.
Δεν έχει νόημα να μην τα παραδέχεσαι, διότι ΕΣΥ γνωρίζεις ότι υπάρχουν.
Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι πάντα υπό κατασκευή!
Οι στρωμένοι δρόμοι έχουν τα ονόματα άλλων, δεν θα γίνουν ποτέ δικοί σου δρόμοι. Τον δικό σου δρόμο θα τον φτιάχνεις μονάχα εσύ.
Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος χωρίς τη συγκατάθεσή σου.
Κύρια μετρά τι πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι, με κατανόηση ότι είσαι άνθρωπος και ότι κάνεις λάθη,Ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος από κανέναν.
Η ηλικία είναι μια μεγάλη πλάνη.
Κουρασμένος είσαι 100, χαρούμενος είσαι 17 κι όταν σκέφτεσαι την καριέρα σου είσαι 40. Είσαι αυτό που αισθάνεσαι. Γερνάς όταν αυτά για τα οποία μετανιώνεις είναι περισσότερα από όσα ονειρεύεσαι.
Όσο μένεις στη ζώνη άνεσης σου, τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή σου. Φαντάσου αυτή την συνθήκη σε ένα κόσμο που αλλάζει επιταχυνόμενα….
Η προσωπική ανάπτυξη ξεκινά εκεί που τελειώνει η ζώνη άνεσης σου.
Η ανησυχία και η αβεβαιότητα είναι μέρος την μάθησης και την ανάπτυξης.
Ξένος Νίκος
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Μητρώο Κ.Δ.Π ΕΚΔΔΑ
Ειδίκευση Συμβουλευτική
Προσανατολισμός


ΠΗΓΗ: GameTree
αθλουπολη

Categories:   Απόψεις, Επικαιρότητα, Τοπικά

Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: