Menu

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

αθλουπολη

Του Δημήτρη Λούμπα

Σήμερα 8 Μαρτίου τιμούμε παγκοσμίως την ημέρα της γυναίκας και τους αγώνες που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται για τα δικαιώματα των γυναικών διεθνώς.

Οι ρίζες της σημαντικής αυτής γιορτής εντοπίζονται στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τη βελτίωση της κοινωνικής και εργασιακής τους θέσης και την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφους.

Οι διεκδικήσεις αυτές ξεκίνησαν με τις διαδηλώσεις που έκαναν οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής, το Μάρτιο του 1857, με μεγαλύτερη αυτή της Νέας Υόρκης.

Οι γυναίκες ζητούσαν κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και πρόοδο από τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες εργάζονταν.

Σήμερα, σε πολλές μεγάλο βαθμό η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, που πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή, αγωνίστηκαν ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα, ενάντια στην κακοποίηση και τον ρατσισμό.

Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας παραμένει πάντα επίκαιρος όσο και αναγκαίος.

Τιμούμε την γυναίκα ως μητέρα, συζυγο,εργαζόμενη και κυρίως ενεργό και χρήσιμο πολίτη στην κοινωνία μας.

Όσον αφορά την χώρα μας, η σύγχρονη Ελληνίδα βλέπουμε πως κατακτά μετά απο πολλούς αγώνες την θέση που της αξίζει.

Με θεσμοθετημένα πλεόν τα δικαιώματά της σε όλους τους τομείς, η γυναίκα δεν περιορίζεται μόνο στην οικογένεια, η οποία και συνεχίζει να παραμένει ο πυλώνας της Ελληνικής κοινωνίας.

Αποκτά ρόλους τους οποίους ακόμα και πριν 30 ή 40 χρόνια ήταν αδιανόητο να έχει.

Η γυναίκα εργάζεται σκληρά εξω απο το σπίτι, παραλληλα με τις μεγάλες ευθυνες εντός σπιτιού, διακρίνεται και αριστευει σε όλες τις επιστήμες. Στον χώρο των επιχειρήσεων, των Start – ups, στις Νέες Τεχνολογίες και συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στα κοινά.

Επίσης, συμμετέχει και συνεισφέρει ισότημα με τον άνδρα στον οικογενειακό προυπολογισμό.

Χρέος του καθενός μας , είναι να υπερασπίσουμε την γυναίκα απέναντι σε κάθε προσβολή της αξίας και της προσωπικότητας της , σε κάθε αμφισβήτηση του σύνθετου ρόλου της και να φροντίζουμε να διασφαλίζονται πάντα όροι ισότητας και ίσων ευκαιριών.

Διότι το αντίθετο συνιστά προσβολή όχι μόνο της Δημοκρατίας μας αλλα και του Ελληνικού πολιτισμού.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη, ψυχικό σθένος και ελπίδα για το δυσκολο αλλά σημαντικό έργο το οποιο διαχρονικά επιτελούν.

*Ο Λούμπας Δημήτριος, ειναι καθηγητής Πληροφορικής και διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαιδευση και συγκεκριμένα στην Ανωτατη Σχολή Τεχνολογικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ, μαθήματα που σχετίζονται με την Συμβουλευτική και τις Νέες Τεχνολογίες.

αθλουπολη

Categories:   Απόψεις, Τοπικά

Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: