Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Καθάρισε με τον ιό, όχι και με τους «διαδόχους»

0

Εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό πήρε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πέρασε και αυτή δοκιμασία με επιτυχία, έστω και αν γύρω από τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση. Η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Αναστασία Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι «τα θεραπευτικά μέσα που ακολουθούν όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα αυτό το διάστημα ακολουθήθηκαν και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο», διαψεύδοντας τα όσα ελέχθησαν περί «φαρμάκου από την Αμερική».

Χθες λίγη ώρα αφότου έλαβε το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, με μία δήλωση σε προσωπικούς τόνους απευθύνθηκε στους πιστούς, μίλησε για όσα βίωσε τις τελευταίες μέρες, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει έναν προς έναν τους γιατρούς που του στάθηκαν στην δοκιμασία του και κάλεσε όλους να αυτοπειθαρχήσουν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα. «Τηρήστε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ολη η δήλωση εδώ

Και αν η περιπέτεια της υγείας του βαίνει αισίως, η συζήτηση στο παρασκήνιο για τη διαδοχή του κ. Ιερώνυμου φάνηκε μεν να αναζωπυρώνεται (λογικά), αλλά με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα για να μην εκτεθεί κανείς. Αλλωστε οι παλαιότεροι στην Εκκλησία θυμούνται τι είχε συμβεί με μια ανάλογη περιπέτεια υγείας που είχε το καλοκαίρι του 1997 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και από την οποία βγήκε νικητής, όταν εκδηλώθηκαν ανοιχτά και πρόωρα φιλοδοξίες από επίδοξους διαδόχους του, με αποτέλεσμα ο εμβληματικός ιεράρχης να μιλήσει για «κοράκια που κράζουν και περιμένουν να ψοφήσει το πρόβατο για να το φάνε»! Βέβαια, στην τρέχουσα περίοδο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τη διαδοχολογία πυροδότησε με έναν ιδιότυπα λανθάνοντα τρόπο πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, όταν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του, με αφορμή την αποχώρηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου.

Η αποστροφή του τότε πως ήθελε να μιμηθεί την κίνηση του κ. Αμβροσίου και να πράξει και ο ίδιος κάτι ανάλογο την κατάλληλη ώρα είχε πέσει σαν βόμβα στους κόλπους της Εκκλησίας. Λίγο αργότερα ξεκαθαρίστηκε από συνεργάτες του ότι όσο ο κ. Ιερώνυμος είναι δραστήριος και μπορεί να ασκεί τα διοικητικά, οργανωτικά και ποιμαντικά του καθήκοντα δεν υπάρχει κανένα θέμα. «Αν δεν μπορεί και είναι ένα “περιφερόμενο ράσο”, τότε και μόνο τότε δεν θα δεχτεί ούτε να εξευτελιστεί, ούτε να τον κάνει ό,τι θέλει ο περίγυρός του, ούτε να γίνει ένας Αρχιεπίσκοπος -‘‘μούμια’’», ήταν μία από τις διαρροές από το περιβάλλον του που έκλεισαν αμέσως τη συζήτηση. Η αλήθεια είναι ουδείς μπορεί να προβλέψει με απόλυτη βεβαιότητα τι επιλογές θα κάνει στο μέλλον ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος έχει αξιοθαύμαστη προσήλωση στο έργο του και δείχνοντας μεγάλες αντοχές καταφέρνει τώρα να ξεπεράσει μια σοβαρή περιπέτεια υγείας. Φαίνεται, όμως, να ισχύουν ταυτόχρονα δύο πράγματα που φέρνουν τους δελφίνους του μπροστά σε διλήμματα και προκλήσεις: από τη μία, σχεδόν όλοι αιφνιδιάστηκαν από αυτή την περιπέτεια του κ. Ιερώνυμου και ουδείς είναι έτοιμος τούτη την ώρα, αλλά και ούτε επιθυμεί, για προφανείς λόγους ασφαλώς, να εκφράσει οποιαδήποτε φιλοδοξία και να θέσει έστω και έμμεσα οποιοδήποτε θέμα, ενώ είναι αναγκασμένοι να προσέχουν ακόμη και στο παρασκήνιο τι λένε και τι κάνουν. Από την άλλη, είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν με κάποιον τρόπο, να βολιδοσκοπήσουν διαθέσεις και να εκτιμήσουν το πεδίο, ώστε να πλασαριστούν καλύτερα στην κούρσα, ειδικά στην περίπτωση που οι εξελίξεις αποκτήσουν απροσδόκητα ραγδαία τροπή.

πηγη

Leave a Reply