Αποδόμηση των επιχειρημάτων κατα της Γαλάζιας Σημαίας στο Δημο Κορινθιων

0

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Ακούσαμε τον δήμαρχο μας να ανακοινώνει με στόμφο ότι όσο είναι δήμαρχος δεν θα κάνει ενέργειες για τη χορήγηση Γαλάζιας Σημαίας καθώς και διάφορα άλλα φληναφήματα προκειμένου απλώς να κάνει αυτό που αγαπάει ιδιαίτερα. Δηλαδή να ρίξει την ευθύνη του αλλού.
Αλλά δυστυχώς για αυτόν εμείς θα είμαστε εδώ και θα του απαντούμε πάντα τεκμηριωμένα και σκληρά όταν χρειάζεται.

image

1.Τι είπε ο κος Πνευματικός λοιπόν;
Πρώτα δεν αναγνώρισε τη διαδικασία επειδή αυτή γίνεται από κάποια Μ.Κ.Ο. και μάλιστα κουνούσε και ένα έγγραφο(;) μιας άλλης Μ.Κ.Ο. καταγγέλλοντας τη χρήση περυσινών μετρήσεων για τις πρόσφατες χορηγήσεις.
Τι ισχύει όμως πράγματι;
Διεθνής συντονιστής του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για ακτές και μαρίνες είναι ο μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός FEE (Foundation for Environmental Education – Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση). Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» ξεκίνησε στη Γαλλία το 1985 και πλέον εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Το ΥΠΑΠΕΝ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες. Η ΕΓΥ δημιούργησε και λειτουργεί από το 2011 το “Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης”, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας από την κοινοτική νομοθεσία, παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν αισθητικό αλλά και οικολογικό κυρίως ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Η ίδια Υπηρεσία πραγματοποιεί κάθε χρόνο, μέσω διαπιστευμένων από το Ε.ΣΥ.Δ. εργαστηρίων, τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης. Τα αποτελέσματα συνδυάζονται στο Μητρώο με την κατάσταση της ακτής και μέσω της διαδικασίας αποδίδεται ο επίσημος χαρακτηρισμός της ποιότητας των υδάτων σε εθνικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι, για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα νερών σε αυτήν, με βάση τον παραπάνω επίσημο χαρακτηρισμό, να είναι μόνο Εξαιρετική.
Τέλος, το ΥΠΑΠΕΝ, δια της ΕΓΥ, συμμετέχει με εκπροσώπους του στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”. Στην ΕΕΚ συμμετέχει επίσης ενεργώς η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
Πέραν των παραπάνω, η ΕΕΚ απαρτίζεται και από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, , Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, ΕΟΤ, Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΜΚΟ Αρχέλων, Εθελοντές-Επιθεωρητές ακτών και μαρινών.
Άρα δεν πρόκειται μόνο για μια Μ.Κ.Ο. αλλά για μια διαδικασία στην οποία συμμετέχει το κράτος και η Τ.Α. και επομένως πρόκειται για σοβαρή και άριστη διαδικασία κάτι που βέβαια φαίνεται οτι είναι εκτός των προδιαγραφών του Δημάρχου μας.

2.Ας δούμε και για το περιβόητο χαρτί που κούναγε. Κακώς είχαν περυσινές μετρήσεις;
H Οδηγία για τη διαχείριση των υδάτων κολύμβησης (2006/7/ΕΚ), είναι απόλυτα σαφής.
Για να ενταχθεί μία παραλία στο Πρόγραμμα παρακολούθησης και να αποκτήσει Ταυτότητα, ο φορέας διαχείρισης της ακτής διά μέσω του αρμόδιου Δημάρχου πρέπει να καταθέσει αίτηση.
Η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης πραγματοποιείται σε σχέση με κάθε τοποθεσία υδάτων κολύμβησης μετά το τέλος κάθε κολυμβητικής περιόδου .
Άρα λοιπόν σωστά χρησιμοποιήθηκαν περσινές μετρήσεις σε όσους βέβαια ενδιαφέρθηκαν και έκαναν αιτήσεις.

3.Ας δούμε τώρα τι άλλο ζητά ο κος Πνευματικός.
Ζητά και πάλι να κάνει κάποιος άλλος τη δική του δουλειά (εδώ το Επιμελητήριο) και να προβεί αυτό σε όλες τις ενέργειες για τη χορήγηση Γαλάζιων Σημαιών.
Ας υποθέσουμε ότι ο Δήμος θα είχε κάνει τη βασική του υποχρέωση και θα είχε ζητήσει την κατάταξη των υδάτων και θα είχαμε τις μετρήσεις.
Ποιος μπορεί όμως να κάνει αίτηση συμμετοχής;
Ο φορέας που υποβάλει την αίτηση συμμετοχής είναι αυτός που είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της ακτής. Ο αιτών δύναται να είναι δήμος, ιδιωτικό ξενοδοχείο, εθνικό πάρκο, ή ιδιωτικός φορέας της ακτής. Δεν ξέρω αν έχουμε πάρει κάποια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και ορίσαμε το Επιμελητήριο διαχειριστή των ακτών μας; Πέρα από τα φαιδρά, ας συνεχίσουμε τα σοβαρά. Τι άλλο χρειάζεται για να χορηγηθεί γαλάζια σημαία; Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία, εκτός της ποιότητας νερών κολύμβησης, πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση (Πίνακες ανακοινώσεων, πληροφόρηση, οδηγίες,κλπ).
Περιβαλλοντική Διαχείριση (Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση, καθαριότητα).
Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά (Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης, Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή).
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή. Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή. Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες – ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο – σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες. Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού. Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

4.Να λοιπόν γιατί δεν πρόκειται να δούμε Γαλάζια Σημαία στο Δήμο μας επί δημαρχίας του. Όχι γιατί δεν θέλει ο κος Πνευματικός (θέλει και καίγεται) αλλά γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει όλα τα απαιτούμενα.

image

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι:
1. Τη διαδικασία δεν τη χειρίζεται μια απλή Μ.Κ.Ο., αλλά μια ευρύτερη συνεργασία Κράτους, Ο.Τ.Α., Μ.Κ.Ο. Και εδώ θα πω ότι καλώς ή κακώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και τις πιστοποιήσεις πλέον δεν τις δίνουν οι δημόσιοι φορείς όπως π.χ. το ΚΤΕΟ που διηύθυνε ο κος Πνευματικός.
2. Σωστά χρησιμοποιούνται οι μετρήσεις του προηγούμενου έτους για την ταυτότητα των υδάτων.
3. Ούτε το Επιμελητήριο, ούτε άλλος φορέας δεν έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει τη διαδικασία χορήγησης Γαλάζιας Σημαίας αφού δεν τους έχει χορηγηθεί η διαχείριση των ακτών αλλά και επειδή ο Δήμος δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία χορήγησης ταυτότητας στις πολυσύχναστες τουλάχιστον παραλίες.
4. Ο Δήμος δεν έχει αντιληφθεί ποιες είναι οι ευθύνες του σε αυτή τη διαδικασία αλλά και πόσο εκτιμάται διεθνώς η ύπαρξη Γαλάζιας Σημαίας στην προσέλκυση τουρισμού και δεν διαθέτει πέρα από το όραμα και τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Καλές λοιπόν οι υπερβολές κύριε Δήμαρχε για να χαλαρώνουμε και λίγο αλλά που και που ας γίνεται και σοβαρός γιατί τυχαίνει να σας ακούμε και εμείς.

Βασίλειος Πανταζής
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Κορινθίων

Απάντηση