Απαράδεκτη αδράνεια και ελαφρότητα της κυβέρνησης

0

Παρεμβαίνει ο Χρήστος Δημητρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
Πρόεδρος Νομαρχιακής Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας

image

“Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους”

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί φλέγον εθνικό ζήτημα. Συνιστά ταυτόχρονα ανθρωπιστικό πρόβλημα και πρόβλημα ασφάλειας. Είναι πρόβλημα που ξεπερνά την ελληνική επικράτεια. Είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Οι ιδεοληψίες και η απραξία της Κυβέρνησης επιδείνωσαν το πρόβλημα.

Η Κυβέρνηση:

•​Υποτίμησε το πρόβλημα και εξέπεμψε λάθος μηνύματα , μηνύματα σαν και αυτό της τότε αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, η οποία εκτιμούσε (14-4-2015 Mega) πως : «θα υπάρχει μια ροή της τάξεως ίσως των 100.000 μέσα στο 2015,νομίζω ότι μπορούμε να τα καλύψουμε αυτά. Όλοι μαζί αν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φθάσει τις 100.000.».
•​Ανέλαβε υπερβολικές δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων εταίρων τις οποίες και δεν εκπληρώνει.
•​Δεν αξιοποιεί σωστά έγκαιρα και αποτελεσματικά τους πόρους και τα εργαλεία που της έχουν διατεθεί από την ΕΕ.

Αυτή η απραξία έχει κόστος. Δίνει άλλοθι σε διαφόρους κύκλους μέσα στην ΕΕ να διακινούν σενάρια αποβολής της Ελλάδας από την Σενγκεν.

Εκτός όμως από τους τραγικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης το γεγονός ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά καθιστά αναγκαία τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σήμερα, η Κυβέρνηση καλείται, παράλληλα με τηναπαραίτητη ευρωπαϊκή βοήθεια, να υλοποιήσει τις μεγάλες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης, προκειμένου να μην δώσει αφορμή σε όσους θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.

Αναλυτικότερα, είναι αναγκαίο με ευθύνη της Κυβέρνησης:
• Να κατασκευαστούν τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS).
• Να συντονιστούν καλύτερα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.
• Να βρεθούν τρόποι ώστε οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέφουν άμεσα στην πατρίδα τους.

Η Ευρώπη θα πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά στην:

• Μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες με γρήγορους ρυθμούς.
• Ενίσχυση της FRONTEX και της στελέχωσής της.
• Οικονομική στήριξη, αλληλεγγύη στην Ελλάδα που έχει αναλάβει μεγάλο βάρος.

Τέλος η Τουρκία οφείλει:
• Να ανταποκριθεί στις συμφωνίες, που έχει κάνει, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ε.Ε.
• Να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα παράνομα δικτύα διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της.

Και βέβαια να τονιστεί – όπως ήδη έχει κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ.Μητσοτάκης- και αναφέρεται σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως εθνικό θέμα για αυτό συμβάλλει ενεργά, λαμβάνοντας μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Leave a Reply