Απαντηση της Γ. Μπάγκα στα λεγόμενα Καμπα. Το νοσοκομειο έφερε σε αυτά τα χαλιά το ΠΑΣΟΚ που το διοικουσε

0

Απάντηση στον εκτελούντα χρέη διοικητού, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του Γ.Ν. Κορίνθου κ. Νίκου Καμπά

image

Αγαπητέ μου φίλε , Νίκο Καμπά, όπως βλέπεις κι εσύ με τη σειρά σου, σου απαντώ σε όσα θέματα θέτεις ένα προς ένα επιλέγοντας να μη χρησιμοποιήσω εκφράσεις όπως «φτηνιάρικος λαϊκισμός». Ξεπερνώ τους χαρακτηρισμούς σου , κατανοώντας το άγχος από τις ευθύνες που έχεις αναλάβει.
Ας ξεκινήσω με τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από νεοπλασίες και τον οποίο αμφισβητείς . Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 , Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, αναφέρθηκαν τα προβλήματα των ασθενών με νεοπλασίες και πως κάθε χρόνο καταγράφονται 41. 000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στη χώρα δηλαδή 642 νέα περιστατικά το χρόνο (!) περίπου στο Νομό μας ο οποίος αριθμεί 155.000 κατοίκους σε σύνολο περίπου 9.900.000 Ελλήνων ( Σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Περίπου το 50% των Ελλήνων, δηλαδή 53,5% των ανδρών και 47,5% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν μία ή περισσότερες νεοπλασίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους ( Lifetime Risk of cancer). Παραθέτω την ηλεκτρονική διεύθυνση απ΄ όπου άντλησα τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία αμφισβητείς: http://healthmag.gr/post/2438/ekpempoyn-sos-oi-karkinopatheis. Ταυτόχρονα αναφέρομαι σε έγκριτη , κρατική επιστημονική πηγή προς ενίσχυση των όσων γράφω: http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/risk/lifetime-risk . Ίσως λοιπόν αγαπητέ μου φίλε , αν τα κοιτάξεις διαπιστώσεις πως όχι μόνο γνωρίζω για ποιο πράγμα μιλάω , αλλά να βοηθήσω να γίνει αντιληπτή η πραγματική διάσταση της κατάστασης. Αν μάλιστα σου αναφέρω πως στα επόμενα χρόνια στα 100 παιδιά που θα γεννηθούν τα 50 πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπα με μία τουλάχιστον νεοπλασία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τότε ίσως – λέω ίσως- ως πατέρας, ως γιατρός και ως άνθρωπος θα κατανοήσεις γιατί ακριβώς αγωνίζομαι και τι υπερασπίζομαι…. Άλλωστε εσύ θα έπρεπε να γνωρίζεις περισσότερο από τον καθένα τις ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας σου και να αγωνιστείς να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές και να προετοιμάζεται για τις ανάγκες που θα προκύψουν , όπως γίνεται σε κάθε σύγχρονο και εξελιγμένο νοσοκομείο. Ελπίζω να σου έλυσα την απορία για τον αριθμό των καρκινοπαθών και από πού τον άντλησα. Και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, τα ελληνικά δεδομένα τα συμπληρώνω με έγκριτα διεθνή.
Σειρά μου όμως να θέσω ένα ερώτημα: σε ποιο αριθμό ψυχιατρικών ασθενών απευθύνεστε , ώστε να απαιτείτε 3 επιπλέον ψυχιάτρους ενώ έχετε ήδη έναν εκλεκτό επιστήμονα; Το ερώτημά μου δε σημαίνει ότι είμαι αντίθετη στη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρόλο που θεωρώ ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Αυτό όμως δε σημαίνει επίσης πως δεν θα αναρωτηθώ για την εμμονή να δημιουργηθεί μια τέτοια κλινική τη στιγμή που στο Νοσοκομείο υπολειτουργούν άλλες βασικότερες κλινικές (ακτινολογικό, ουρολογικό, οφθαλμιατρικό….)
Ας έρθουμε τώρα , στα της παιδιατρικής …
Είναι τα παιδιατρικά περιστατικά τόσο λιγότερα από τα ψυχιατρικά;

Πόσοι έμπειροι παιδίατροι υπάρχουν; Όπως αντιλαμβάνομαι ζητάτε έναν επικουρικό παιδίατρο Νέο ερώτημα: Έχει η Κόρινθος ανάγκη από επικουρικό γιατρό ή από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που θα αναλάβει και την ευθύνη της διεύθυνσης του τμήματος; Γιατί κάθε μητέρα και κάθε πατέρας θέλει να εμπιστεύεται τα παιδιά του στον καλύτερο δυνατό γιατρό. Θυμίζω για τους φίλους που θα διαβάσουν το άρθρο μου πως η ιεραρχία των γιατρών από τη βάση προς την κορυφή είναι: επικουρικός, επιμελητής Β, επιμελητής Α, Διευθυντής και τέλος Συντονιστής Διευθυντής. Άρα, η παιδιατρική κλινική πρέπει να στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό. Και συ ως γυναικολόγος αντιλαμβάνεσαι τη σπουδαιότητα της παιδιατρικής κλινικής στη μαιευτική.
Και μια που έθεσες το θέμα της δικής μου παράταξης να σου θυμίσω ότι η δική σου παράταξη επί σειρά ετών διοικούσε το νοσοκομείο. Κι αν δεν θυμάσαι οι κύριοι Άρχοντας, Λαουδιάς και κυρία Παπανδρέου , τελευταίοι διοικητές του νοσοκομείου, στην παράταξή σου – το ΠΑΣΟΚ – δεν ανήκαν; Από το ΠΑΣΟΚ δε είχαν τοποθετηθεί; Για να μην αναφερθώ στον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου , που ήταν ταυτόχρονα Πρόεδρος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ … Τι κάνατε ,λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια για να στελεχώσετε την παιδιατρική και να προετοιμαστείτε για τη διοίκησή της , τη στιγμή που γνωρίζατε ότι και οι δύο προσωρινοί παιδίατροι που υπήρχαν στο νοσοκομείο θα συνταξιοδοτούνταν σχεδόν ταυτόχρονα; Η θέση της διευθύντριας είχε προκηρυχθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά ποιος θα ερχόταν να διοικήσει τη διαλυμένη και ξεχαρβαλωμένη παιδιατρική; Είναι σα να ζητούσατε σε έναν οδηγό να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο δίχως ρόδες. Ποιος διευθυντής θα ερχόταν με αυτές τις συνθήκες; Είναι σαφές ότι δεν έρχεται κανείς , γιατί δε θα βρει κανέναν…. Είναι απορίας άξιο πως υπερασπίζεσαι λάθη και οικτρά αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος για τα οποία μάλλον εσύ δεν ευθύνεσαι……
Να σου υπενθυμίσω , σε αυτό το σημείο ότι μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της υπάρχουσας κυβέρνησης η οποία ήδη βρίσκεται ένα και πλέον χρόνο στην εξουσία από τα δύο και πλέον που είμαστε χωρίς παιδίατρο.
Ό σον αφορά το απόστημα- μέρος του οποίου δεν είπα ότι σε θεωρώ- γιατί αυτό θα ήταν βαθιά προσβλητικό και αυτό δεν είναι του χαρακτήρα μου, δεν προσβάλλω ανθρώπους, προσβάλλω όμως καταστάσεις που για πολλά χρόνια στο νοσοκομείο υπήρχαν….
Και για να απαντήσω και στο τελευταίο. Ναι είμαι πολιτευτής και όχι βουλευτής. Και είμαι περήφανη που πάνω από όλα είμαι ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος. Όπως είμαι περήφανη για το γεγονός ότι ποτέ δεν εξυπηρέτησα σκοπιμότητες για να γίνω αρεστή αλλά αγωνίστηκα χωρίς συμβιβασμούς για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας κι εμάς. Και στο σημείο αυτό να συγχαρώ όλους τους βουλευτές του τόπου μας που διακατέχονται από τα ίδια ιδεώδη . Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύω να μεταφέρω τους αγώνες μου εκτός Κορινθίας . Ας αφήσουμε λοιπόν τις Βρυξέλες για αργότερα…. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στον τόπο μου , για τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, υγιών ή ασθενών , ανδρών ή γυναικών και παιδιών. Και ξέρεις κάτι: δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος βουλευτής για να αγωνίζεται για τον τόπο του. Πάνω από όλα πρέπει να είναι Πολίτης…

Leave a Reply