Ανοίγει μέσα στην εβδομάδα η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων Ε1…Όσοι σπεύσουν, θα πάρουν πρώτοι και το οικογενειακό επίδομα

0

ImageHandler (64)

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η αυλαία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η αυλαία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο δεν ισχύει το … «για πρώτη φορά αριστερά», αφού και φέτος θα εισπραχθούν οι φόροι με βάση την φορολογική κλίμακα που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση πέρυσι. Οι όποιες αλλαγές και το αφορολόγητο που υποσχέθηκε η σημερινή κυβέρνηση, αναβλήθηκαν ήδη για για το 2016 (και πάντως πριν το τέλος της τετραετίας της κυβερνητικής της θητείας).

Οι μόνες αλλαγές τις οποίες επέφερε η νέα κυβέρνηση και θα ενσωματωθούν στο καινούργιο έντυπο Ε1 είναι οι ρυθμίσεις της τροπολογίας Βαλαβάνη για την έκπτωση φόρου 2% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο του, η εκχώρηση στο δημόσιο για τα ανείσπρακτα ενοίκια και οι αλλαγές για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα μπλοκάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αλλαγές αυτές, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδος, προκειμένου να ξεκινήσει και η υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή του Α21, για όσους δικαιούνται και οικογενειακό επίδομα τέκνων. Προϋπόθεση όμως για να λάβουν όσοι είναι δικαιούχοι το συγκεκριμένο επίδομα, είναι να έχουν προηγουμένως υποβάλει και το έντυπο Ε1, κάτι που θα ωθήσει αρκετούς χαμηλόμισθους να το πράξουν άμεσα, αφού πρώτα συγκεντρώσουν και τα αναγκαία δικαιολογητκά.

Λόγω των καθυστερήσεων όμως, οι φορολογούμενοι θα έχουν περίπου 6 εβδομάδες μόλις στην διάθεσή τους για να συμπληρώσουν και να πληρώσουν (εφάπαξ ή την πρώτη δόση) περί τις 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αν  και επισήμως δεν συζητείται μετάθεση της καταληκτκής προθεσμίας.

Μια από τις αλλαγές που θα ισχύσουν εφέτος είναι ότι στο Ε1 θα εμφανίζετονται προσυμπληρωμένες και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων, με στοιχεία από τις τράπεζες, πέραν των τόκων καταθέσεων για τις οποίες ίσχυσε αυτό ήδη από πέρυσι.

Ωστόσο οι ίδιοι οι φορολογούμενοι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί, για να αποκλειστεί ενδεχόμενο λάθους.

Επιπλέον στο Ε1 έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί και έχει αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του εντύπου.

Ενώ το περυσινό Ε1 τιτλοφορούνταν «δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014» και σε παρένθεση το υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε πως αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013, φέτος ο τίτλος είναι «δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, με την επεξήγηση ότι αφορά στα περυσινά εισοδήματα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς:

*743-744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»

*735-736 καταχωρούνται δαπάνες «για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης»

  • 759-760 «για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε» ενώ στον επόμενο κωδικό (725-726) φέτος δηλώνονται δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο). Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε το όριο των 300 ευρώ.

Επιπλέον, μετά την τροπολογία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, της οποίας η ψήφιση επίκειται, αλλάζουν οι όροι για την έκπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου, τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ενοίκια.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια στη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν το φόρο εκχωρώντας την είσπραξή τους στο Δημόσιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Για τους αγρότες, προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως ύψους.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν μικρή -τελικώς- έκπτωση φόρου 2%.

Leave a Reply