Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι… θέλουν να φύγουν – Τι ακούγεται για το ΥΠΕΣΔΑ

0

Εφόσον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποκλείεται με κάθε αφορμή από τα λεγόμενα κυβερνητικών παραγόντων, φαίνεται ότι το σενάριο του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποκτά δυναμική και για αυτό ξεκινά μια ισχυρή ονοματολογία.

image

Το… βγάλε, πάντως, καταγράφεται από τη σημερινή στήλη του «Βηματοδότη». Περιγράφει τα παρακάτω:

«Ας δούμε πρώτα ποιοι ακούγεται ότι φεύγουν. Πρώτος και καλύτερος ο Θ. Δρίτσας, για τον οποίο, όπως κυκλοφορεί στα υπόγεια του Μαξίμου, υπάρχει οργή τόσο για τις ασυναρτησίες που έλεγε για την πώληση του λιμανιού όσο και για τη σχέση του με τους διάφορους «αλληλέγγυους» στον Πειραιά. Μάλιστα το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης του κ. Τσίπρα για το Παρίσι κλήθηκε στο… «πραιτώριο» μαζί με άλλους που εμπλέκονται στο Προσφυγικό και οι φωνές του Πρωθυπουργού ακούγονταν ως την οδό Ηρώδου του Αττικού.

Δεύτερος προς αποχώρηση ο Νίκος Φίλης. «Ο Νίκος δεν μπορεί πλέον να σταθεί στο υπουργείο Παιδείας» λένε κάποιοι στο Μαξίμου. Και εξηγούν το γιατί: η επιμονή του για ρήξη με την Εκκλησία αλλά και οι θέσεις του για την Παιδεία, όπως και οι απόψεις του για την εθνική επέτειο, έχουν ήδη δρομολογήσει την έξοδό του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένας που θα χαρεί ιδιαιτέρως αν απομακρυνθεί από το Παιδείας ο κ. Φίλης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Τσίπρας δεν σκοπεύει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να έρθει σε ρήξη.

Ο επόμενος που προορίζεται για έξοδο, σύμφωνα με όσα διαδίδονται στο Μαξίμου, είναι ο Π. Κουρουμπλής. Τη θέση του θα καταλάβει, κατά πάσα πιθανότητα, η Ολγα Γεροβασίλη για να ετοιμάσει τον εκλογικό νόμο. Το βέβαιον είναι ότι η Ολγα φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ίδια θέλει το Εσωτερικών, αλλά δεν αποκλείεται ως γιατρός να βρεθεί και στο Υγείας. Την έξοδο από την κυβέρνηση θα δει και ο (πολύς) Παύλος Πολάκης και δεν χρειάζεται να σας πω το γιατί. Ο Γιάννης Μουζάλας τοποθετείται, όπως φημολογείται, σύμβουλος ή υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ (για να γίνει και το χατίρι του Π. Καμμένου). Ο Γ. Σταθάκης ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο (ο ίδιος θέλει το Οικονομικών) ή θα πάει στο σπίτι του. Υπουργός Ανάπτυξης ωστόσο επιδιώκει να γίνει ο Ν. Παππάς (που ξέρει και από… μπίζνες).

Αυτοί θέλουν να φύγουν

Υπάρχει μια κατηγορία υπουργών που ζήτησαν ήδη να μη συμμετέχουν πλέον στην κυβέρνηση. Ο ένας είναι ο Ευκλ. Τσακαλώτος που δεν θέλει να επωμιστεί τα νέα μέτρα που έρχονται. Αναζητείται, μου λένε, νέος «τσάρος» της Οικονομίας και το μοναδικό όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Γ. Χουλιαράκη (αν βεβαίως δεχθεί να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα). Θα πρέπει να αποκλει-στεί από το χαρτοφυλάκιο αυτό ο Ι. Δραγασάκης, αφενός επειδή ο ίδιος το απέρριψε από τον πε-ρασμένο Ιούνιο και αφετέρου επειδή θεωρεί ότι έχει έργο να προσφέρει ως αντιπρόεδρος της κυ-βέρνησης και συντονιστής διαφόρων οικονομικών επιτροπών. Αλλωστε, όπως κυκλοφορεί στα υπόγεια του Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος δεν αντέχει τα ξενύχτια των διαπραγματεύσεων και τις μαρα-θώνιες συνεδριάσεις των Eurogroup. Ο άλλος που ζήτησε να φύγει είναι ο Νίκος Τόσκας. Μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μαθαίνω ότι λέει συχνά πως θα παρακαλέσει τον Πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από το «μαρτύριο που περνά». Επισφαλή κρίνουν και τη θέση του Ν. Κοτζιά. Ολα αυτά βεβαίως λέγονται με την προϋπόθεση ότι τελικά ο κ. Τσίπρας δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές λόγω των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει».

πηγη

Leave a Reply