Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα-«εργατικό ατύχημα» έγινε την Τετάρτη 27/6/18 στη FULGOR εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων που ανήκει στον όμιλο Στασινόπουλου, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι νεαρός εργαζόμενος την ώρα που έκανε συντήρηση σε μηχανή.

Καταγγέλλουμε επίσης τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Κορίνθου, αλλά και τον προσανατολισμό που θα έπρεπε να έχει ώστε να είναι ικανό να μπορεί να ανταποκρίνεται σε τέτοια περιστατικα, με έμψυχο προσωπικό και τεχνικές υποδομές (δεν υπήρχε ασθενοφόρο να μεταφερθεί στην Αθήνα ο τραυματισμένος εργάτης και η μεταφορά του έγινε με ι.χ).

Το ατύχημα δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στο εργοστάσιο. Οι όροι εργασίας χειροτερεύουν συνεχώς, έχουν αυξηθεί τα «ατυχήματα» τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα υπήρξε καταγγελία σωματείων, ότι στη FULGOR υπήρχε  καρκινογόνο υλικό αμιάντου σε αναλώσιμα μέρη μηχανήματος στην παραγωγή, εκθέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και μάλιστα η εργοδοσία είχε απόκρυψη το γεγονός.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ομίλου Στασινόπουλου αλλά όλων τον μεγαλοεργοδοτών. Πρόσφατα υπήρξε καταγγελία για εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο ξυλείας ΜΟΥΡΙΚΗΣ οπού χτύπησαν 2 εργαζόμενοι, επίσης  στο εργοστάσιο πλαστικών NGP PLASTIC υπάρχουν καταγγελίες για απόκρυψη ατυχημάτων και σίγουρο είναι ότι γίνονται και σε άλλους χώρους τα οποία αποκρύβονται από την εργοδοσία.

Αιτία των εργατικών ατυχημάτων είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς και μόνο «η κακία η ώρα» δεν φταίει ή ο «απρόσεκτος» εργάτης. Η αιτία βρίσκεται στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, γι αυτό υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και να αυξάνει ο επαγγελματικός κίνδυνος από την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Στην Κορινθία, υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και υπάρχει ανάγκη για ένα πλήρως  στελεχωμένο νοσοκομείο που να μπορεί να ανταποκριθεί σε εργατικά ατυχήματα ακόμα και σε περίπτωση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ).

Επίσης είναι απαραίτητη η παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στελεχωμένης, που έστω στα πλαίσια του αστικού κράτους, θα παρακολουθεί το εργασιακό περιβάλλον και θα παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η υπηρεσία του ΣΕΠΕ Κορινθίας παραμένει για αρκετούς μήνες χωρίς διευθυντή-επιθεωρητή εργασίας και συνολικά υποστελεχωμένη. Το αποτέλεσμα  είναι ακόμα και η υποτυπώδεις υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων που προβλέπεται να παραμένει στον «αέρα».  Η κυβέρνηση κατά προκλητικό τρόπο, δεν παίρνει μέτρα για να στελεχωθεί το ΣΕΠΕ Κορινθίας και αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση που έχει καταθέσει 2 φορές το ΚΚΕ στη βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Το ΚΚΕ στα 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης του, αγωνίζεται καθημερινά για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αποκαλύπτει και αναδεικνύει ζητήματα για να  περιοριστεί η συνειδητή   εγκατάλειψη των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, που αποτελεί συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υλοποιεί τους άξονες της στρατηγικής της ΕΕ.

Αυτό που απαιτείται να γίνει σήμερα είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς,  η ένταση της πάλης που να αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα με στόχο τη διεκδίκηση ριζικών αλλαγών, μπορεί να εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, να εμπνεύσει και να αποσπάσει κατακτήσεις. Κατακτήσεις  για το σήμερα, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μια άλλη κοινωνία που το κουμάντο στην παραγωγή θα γίνεται από τους εργαζόμενους με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τον πλούτο που παράγουν.

Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας ΚΚΕ

30/6/2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here