Η Ε.Α.Σ. Νεμέας στηρίζοντας τους παραγωγούς ελαιόλαδου είχε προτείνει κατώτερη τιμή 2.50€ ανά κιλό προϊόντος για το 2012, γνωρίζοντας τις ανάγκες πώλησης του εξωτερικού. Όσοι παραγωγοί μας εμπιστεύθηκαν βγήκαν κερδισμένοι. Σας ενημερώνουμε ότι στην Κρήτη το Σεπτέμβρη του 2012 το ελαιόλαδο πωλείται από 2,15€ έως  2,20€ ανά κιλό και στην Πελοπόννησο αυτή την στιγμή η τιμή βρίσκεται στα 2,50€. Στην Ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα στην Ισπανία την εβδομάδα από 5-11 Σεπτεμβρίου 2012 η τιμή κυμάνθηκε από 2,35€ έως 2,52€ ενώ στην Ιταλία από 27/08/12 έως 02/09/12 οι τιμές των παραγωγών κυμάνθηκαν από 2,80€ για το έξτρα παρθένο, 2,15€ για το παρθένο και 1,96€ για το λαμπάντε (βιομηχανικό).
Η Ε.Α.Σ. Νεμέας κινείται στην ίδια γραμμή με την Ε.Σ.Ε.Ε. και σας γνωστοποιούμε τις θέσεις μας. Πρώτον, ζητάμε θεσμοθέτηση αυθημερόν χρηματοδότησης από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου για κάθε εξαγωγή τυποποιημένου ελαιόλαδου προς οποιαδήποτε χώρα ζητεί η εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου με στόχο την ενίσχυση του εθνικού, όπως το χαρακτηρίζει , αυτού προϊόντος. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ακολουθούνταν πριν από πολλές δεκαετίες τότε που τα πενιχρά αποθέματα των τραπεζών χρηματοδοτούσαν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σε μειωμένο επιτόκιο κατά 60%.
Επίσης προτείνουμε, όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο, που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής,να καταθέτει ο παραγωγός στην Τράπεζα τις αποδείξεις παρακαταθήκης ελαιόλαδου που του εκδίδει ο ελαιουργός ή η Ε.Α.Σ. Νεμέας, που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη του και μαζί με την εγγύηση των ανωτέρω, Ε.Α.Σ. Νεμέας ή ελαιουργών, να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιόλαδου που έχει στην κατοχή του.
Τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται πως εάν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν άμεσα, μέσα σε μια πενταετία θα οδηγήσουν στην εξαγωγή του 100% του παραγομένου ελαιόλαδου ως τυποποιημένου Ελληνικού προϊόντος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου της Ε.Α.Σ. ΝΕΜΕΑΣ βρίσκεται σε ικανοποιητικό ποσοστό κατασκευής, και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς τις περιοχής μας, δίνοντας τους μία αξιοπρεπή τιμή και αναγνωρίζοντας τον κόπο τους.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΕΜΕΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here