Αγωνία για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

0

Αγωνία για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για το ποιος προκαλεί την αναστάτωση και επιδιώκει το Grexit. «Ο Σαμαράς σκηνοθετεί bankrun», λένε στην Κουμουνδούρου. Επίθεση και στον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί επειδή δεν θεωρεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Βαραίνουν έτι περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη οικονομική ατμόσφαιρα τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπονται από διεθνείς και εγχώριους παράγοντες και αποτελούν απότοκα της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλείται από την επικείμενη προεδρική εκλογή.

Η δραματική προειδοποίηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και τον μεγάλο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης για την ελληνική οικονομία που συνιστά ένα τέτοιο φαινόμενο, ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματικής αντιπολίτευση που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος επιδιώκει την οικονομική καταστροφή.

Σε αυτό το κλίμα η έκκληση του κ. Στουρνάρα για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων έπεσε μάλλον στο κενό, καθώς ήρθε να προστεθεί στην προϋπάρχουσα υψηλή ένταση που είχαν πυροδοτήσει οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον… χορό των αγορών, η κινδυνολογία στελεχών της κυβέρνησης που έφθασαν να μιλούν για «πιστωτικό γεγονός» που αποτελεί συνώνυμο της πτώχευσης, και, πολύ περισσότερο, η παρέμβαση του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός «Grexit», δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη που αποτελεί τις τελευταίες ημέρες ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που επιβεβαιωνόταν και επισήμως η «προφητεία» για αποχώρηση από την Ελλάδα των ξένων επενδυτών στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκφράσει ο αναλυτής του Fund Capital μετά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σίτυ του Λονδίνου από τους Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό.

Στουρνάρας: Σοβαρεύει η κρίση

«Η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό και ο κίνδυνος, όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας σε ομιλία του στην ειδική εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Κατά τον επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας μας, «σήμερα υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της, ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε: «Σήμερα, η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από την παραμονή της για έξι περίπου χρόνια σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, που ήταν το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε σκληρά όταν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία, η ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα».

«Σκηνοθεσία bankrun», βλέπουν στην Κουμουνδούρου 

«Προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, o οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι σκηνοθετούν συνθήκες κρίσης για να εκφοβίσουν τους βουλευτές και τους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, σύμφωνα με διαρροές από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε έκτακτη σύσκεψη στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και του Επικοινωνιακού Επιτελείου, τη Δευτέρα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τη χώρα» και δήλωσε ότι «ο Σαμαράς είναι ικανός ακόμα και να σκηνοθετήσει bankrun, με τεχνητή φυγή κεφαλαίων, φίλα προσκείμενών του επιχειρηματιών, προκειμένου να κάνει πειστικό το επιχείρημα του φόβου».

Κόντρα και με τον Μοσκοβισί

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε νωρίτερα προκαλέσει και η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί, στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόσο πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα και μάλιστα τώρα που κλείνουμε την αξιολόγηση, το πρόγραμμα, και που πηγαίνουμε σε μια αλλού είδους σχέση, με περισσότερη αρμονία», είπε ο Γάλλος Επίτροπος.

«Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή δήλωση Μοσκοβισί περί Grexit. Παραθέτουμε τι ο ίδιος ο δήλωνε στις 8.12.2014 στη Süddeutsche Zeitung “Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευτεί η Ευρώπη”, ομολογώντας ότι η Ελλάδα συνιστά συστημικό κίνδυνο. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;», σχολίασε η Κουμουνδούρου.

Leave a Reply