Τοπικά

Αγώνας επιβίωσης για το μυθικό κρινάκι της άμμου.

Έχει επιβιώσει εδώ και αιώνες καταφέρνοντας να εμφανίζεται, κάθε καλοκαίρι, μέσα από την καυτή άμμο και να σκορπάει ένα απαλό άρωμα με τα ολόλευκά του άνθη. Το κρινάκι της θάλασσας, ένα αγριολούλουδο που φύεται στα παράλια όλης σχεδόν της Ελλάδας, κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Το μυθικό κρινάκι της άμμου ονομάζεται Pancratiummaritimum (Παγκράτιο το παράλιο) από το ελληνικό Pancratium- παν + κραταιός, για την υποτιθέμενη φαρμακευτική δύναμη του φυτού, (Pandocrator) – παντοδύναμο, και το λατινικό Maritimum που σημαίνει «από τη θάλασσα-ακτή». Ονομάζεται ακόμα ασφόδελος της θάλασσας, κρινάκι του Αγίου Νικολάου και νάρκισσος της θάλασσας και το συναντάμε, από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο μέχρι το Πήλιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Στη Λάρισα, όμως, η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών αποφάσισε να «υιοθετήσει» και να προστατεύσει τα λιγοστά κρινάκια της περιοχής, παραδίδοντας μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε λουόμενους και παιδιά.Το συγκεκριμένο αγριολούλουδο ανθίζει και προσπαθεί να επιβιώσει στις τοποθεσίες Κάτω Σωτηρίτσα και Βελίκα του δήμου Αγιάς, πολύ κοντά στην παραλία. Συνολικά έχουν βρεθεί και καταμετρηθεί 100 μικροί πληθυσμοί του φυτού, από τους οποίους έχουν περιφραχτεί γύρω στους 40. Οι υπόλοιποι βρίσκονται διάσπαρτοι σε σημεία που κινδυνεύουν και θα γίνει, σύμφωνα με την κ. Καλούδη, μία προσπάθεια μετακίνησης και μεταφύτευσης σε προστατευμένο χώρο κάποιων από αυτούς. Ο δήμος Αγιάς ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των Ενεργών Πολιτών για την τοποθέτηση πινακίδας με ενημερωτικά στοιχεία για το κρινάκι, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα γίνει μεταφύτευση μεμονωμένων στελεχών του φυτού από εθελοντικές ομάδες και με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του δήμου Αγιάς σε περιφραγμένο χώρο.

Δικό μας σχόλιο:
Με την ευκαιρία θα ήθελα να πληροφορήσω τους αρμοδίους ότι το συγκεκριμένο  κρινάκι
υπήρχε και στην Κόρινθο και συγκεκριμένα το είχα φωτογραφίσει στην περιοχή του Αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου.
Φυσικά σήμερα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
Θα ήθελα λοιπόν να κάνω μία πρόταση: Μήπως τώρα που ο χώρος είναι περιφραγμένος και προστατεύεται είναι μία ευκαιρία να «επιστρέψει» το κρινάκι;
Βολβοί, για να ξεκινήσει η προσπάθεια, υπάρχουν και μπορώ προσωπικά να διαθέσω λίγους,  προσφορά στην προσπάθεια φυσικά.

2 Comments

  1. Που θα τους βρεις;
    Πουλάνε;
    Αν όμως βρεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσουν κι αυτό γιατί το κρινάκι είναι πολύ ευαίσθητο στην αλλαγή περιβάλλοντος και χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες για να μην σαπίσει. Μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί μας πριν κάνεις κάποια κίνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close