Αυτή είναι η Αλήθεια για τις περισσότερες ΜΕΘ που έπρεπε να ανοίξουν

0

Αυτήν την Αλήθεια θα έπρεπε να την ακούσουμε απο κυβερνητικά χείλη απο τον Μάρτιο.

Για να μην απαιτούμε, ούτε να περιμένουμε θαύματα. Με παραμύθια δεν κερδίζεις εμπιστοσύνη.

Οι ΜΕΘ που κάθονται χωρίς προσωπικό, είναι πεταμένα λεφτά. Κι όσοι επαγγελματίες του ιατρικού χώρου απαιτούν με πορείες, απεργίες και διαμαρτυρίες το άνοιγμα των ΜΕΘ και πρόσληψη προσωπικού, είναι ψεύτες, αλήτες και εκμεταλλεύονται πολιτικά ένα θέμα υγειας και ντροπή τους.

«Όσοι πιστεύετε και φωνάζετε για κρεβάτια ΜΕΘ, σε κάποιες άλλες συνθήκες θα είχατε πολύ πλάκα. Όσοι τυγχάνετε «συνάδελφοι» μάλλον μπερδεύετε τον αναπνευστήρα με τη τρόμπα για τα λάστιχα και τα monitor με το PlayStation.

Κατανοητό βέβαια, σε μια χώρα που ούτε το κράτος ούτε ο ιδιωτικός τομέας επένδυσαν στο ανθρώπινο δυναμικό : «τόσο ωραίο νοσοκομείο ΣΑΣ κάναμε, γιατί δεν το στελεχώνετε» ; «Τέτοια μονάδα μεταμοσχεύσεων ΣΑΣ κάναμε, γιατί δεν πάτε ;»…..ίσως γιατί κανένας δεν εκπαιδεύεται δεκαπέντε χρόνια για να σκοτωθεί μια νύχτα που σηκώθηκε το ελικόπτερο να πάρει το μόσχευμα από την Κρήτη και με μισθό που δεν φτάνει ούτε για το κινητό του.

Λοιπόν όσα «κρεβάτια ΜΕΘ» κι αν ΜΑΣ – ΣΑΣ δωρίσουν, ιδρύσουν κλπ κλπ δεν υπάρχει δυνατότητα στελέχωσής τους. Οι εντατικολόγοι εκπαιδεύονται από 13(μέσω αναισθησιολογίας) έως 14(μέσω χειρουργικής) χρόνια. Δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Αφήστε λοιπόν την άθλια λαϊκίστικη καραμελίτσα για μη προετοιμασία και άλλες ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ. Κανένα σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Κανένα. Πρόληψη και πάλι πρόληψη. Ναί, είναι θέμα ατομικής ευθύνης και ευσυνειδησίας.

Ευάγγελος Μενελακος
Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Ε χειρ. ΕΚΠΑ.

Leave a Reply