Φως στο μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ, η οποία χάθηκε από «προσώπου γης» κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, επιχειρούν να ρίξουν ερευνητές, που ξεκινούν μια νέα αποστολή προκειμένου να αναζητήσουν, 75 χρόνια μετά, τα συντρίμμια του αεροπλάνου της.

Στις 2 Ιουλίου 1937 η Αμέλια Έρχαρτ, 39 ετών τότε, συνοδευόμενη από τον πιλότο Φρεντ Νούναν, ξεκίνησε για το τελευταίο σκέλος του γύρου του κόσμου, με ένα δικινητήριο αεροσκάφος Λόκχιντ Ιλέκτρα.

Είχε απογειωθεί από τη Νέα Γουινέα με τελικό προορισμό την Καλιφόρνια, όπου όμως δεν έφτασε ποτέ. Στα ενδιάμεσα σκόπευε να προσγειωθεί στο νησί Χόουλαντ για να ανεφοδιαστεί σε καύσιμα. Λίγες ώρες μετά την απογείωση, στο τελευταίο μήνυμα που μετέδωσε, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει το νησί και ότι τα καύσιμα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται.

Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία της. Παρά τις έρευνες που διέταξε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του αεροπλάνου και των δύο πιλότων που θεωρήθηκε όχι χάθηκαν στη θάλασσα.

Σήμερα, τα μέλη της οργάνωσης Tighar (Διεθνής Ομάδα για την Ανεύρεση Ιστορικών Αεροσκαφών) ευελπιστούν ότι κατά τη διάρκεια της 10ημερης αποστολής θα ανακαλύψουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στην διαλεύκανση ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του 20ου αιώνα. Αυτό που προσδοκούν να ανακαλύψουν είναι τι απέγινε η Έρχαρτ όταν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να γίνει η πρώτη πιλότος- ανεξαρτήτως φύλου- που θα έκανε το κύκλο της Γης γύρω από τον Ισημερινό.

Πρόσφατα στοιχεία οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η Έρχαρτ και ο πλοηγός του αεροσκάφους, Φρεντ Νούναν, κατέληξαν σε ένα απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η ερευνητική ομάδα αναμένεται να αναχωρήσει την Τρίτη από τη Χαβάη για ένα ταξίδι 2900 χιλιομέτρων με προορισμό το νησί Νικουμαρόρο και οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η επιχείρηση θα στεφθεί, αυτή τη φορά, με επιτυχία.

Χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν αρχικά να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα της θάλασσας και στη συνέχεια να ξεκινήσουν την αναζήτηση για στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να διαλευκάνουν το γρίφο της εξαφάνισης της πιο διάσημης γυναίκας πιλότου στην ιστορία.

 

http://tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here