Οικονομία

45% Φόρος στα «μαύρα» εμβάσματα των 5 δισ. ευρώ

«Θησαυρός» η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης.

Σε … «θησαυρό» εξελίσσεται για την ελληνική κυβέρνηση η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 22 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης, την περίοδο 2009 – 2011.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προχωρά άμεσα σε αξιοποίηση της λίστας, ενώ παράλληλα η εφορία αρχίζει να στέλνει «ραβασάκια» στους 15.000 εξ αυτών που παρουσιάζουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα.

Η συγκεκριμένη λίστα δόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο υπουργείο Οικονομικών σε ηλεκτρονική μορφή και προωθήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για τη διενέργεια διασταυρώσεων.

Το αποτέλεσμα από το «τρέξιμο» της συγκεκριμένης διασταύρωσης ήταν να εντοπιστούν περίπου 15.000 φορολογούμενοι που εμφανίζουν πολύ υψηλά εμβάσματα σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Οι 15.000 φορολογούμενοι μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών να κληθούν με προσωπικές επιστολές προκειμένου να προσέλθουν στην εφορία και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους.

Εφόσον αρνηθούν ή δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση τα στοιχεία τους θα προωθηθούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου όπου κινδυνεύουν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από την τροποποιητική δήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close