Τοπικά

38 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Οι μνήμες, παρά το πέρασμα του χρόνου, παραμένουν νωπές και η Κύπρος θυμάται και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Στις 5:30 το πρωί, που άρχισε η εισβολή του «Αττίλα» ήχησαν οι σειρήνες, ενώ στις οκτώ το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Παρόντες ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο κενοτάφιο των πεσόντων. Παρούσα και η διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής.

Τα κυπριακά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τονίζουν την ανάγκη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Επισημαίνουν, επίσης, την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία στον κοινό αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Μετά το μνημόσυνο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1956-59.

Στο βιβλίο επισκεπτών, στα «Φυλακισμένα Μνήματα», ο κ. Μεϊμαράκης έγραψε: «Όσες φορές κι αν καταθέσεις τον σεβασμό και τον θαυμασμό σου στη γενναιότητα και ανδρεία των παλικαριών αυτών, που είναι θαμμένα στον περίκλειστο αυτόν χώρο, πάλι είναι λίγες και μικρές, μπροστά στο μέγεθος της θυσίας και της προσφοράς των νεκρών αυτών που στο άνθος της ηλικίας τους, συνεχίζοντας από αιώνων παράδοση, πότισαν το δέντρο της ελευθερίας και της ζωής ενός Έθνους με το αίμα της καρδιάς τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ενωμένη Κύπρος, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης

«Στις 20 Ιουλίου 2012 συμπληρώνονται 38 χρόνια από την παράνομη και βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο – ανεξάρτητη χώρα-μέλος του ΟΗΕ – την οποία διευκόλυνε το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας του Ιωαννίδη και της ΕΟΚΑ Β΄ που προηγήθηκε, με τη συνενοχή στο διπλό έγκλημα ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Δυστυχώς, όμως, οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα αποτελέσματα που να γεννούν αισιοδοξία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας, παρά τις δηλώσεις της, δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της ως δύναμη κατοχής, ενώ αρνείται να εκπληρώσει ακόμα και δεσμεύσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται ακόμα και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει την 6μηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ συνεχίζει τις απειλές της για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κυπριακή κυβέρνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του με τον Κυπριακό λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Νιώθουμε ιδιαίτερα αλληλέγγυοι φέτος, που η Κυπριακή Δημοκρατία πλήττεται έντονα από την διεθνή καπιταλιστική κρίση και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής μνημονιακών πολιτικών στην Κύπρο σε βάρος σημαντικών κατακτήσεων των Κυπρίων εργαζομένων, όπως η ΑΤΑ και οι συλλογικές συμβάσεις, τις οποίες ως τώρα υπερασπίστηκε αποτελεσματικά η κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνεργαζόμενος στενά με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις της Κύπρου, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του και στο ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξει ο δρόμος για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Για μια Κύπρο ενωμένη και ανεξάρτητη, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης, με τους λαούς της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής».

ΠΑΣΟΚ: Η ιστορική μνήμη συνιστά τη βάση της εθνικής αυτογνωσίας

«H ιστορική μνήμη, ιδίως όταν είναι επώδυνη, συνιστά τη βάση της εθνικής αυτογνωσίας» δήλωσε ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η γνώση, η αξιοποίηση αλλά και η διαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων είναι αυτή που μας επιτρέπει να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά, σε όλα τα επίπεδα την ακεραιότητα και την τιμή του Έθνους μας.

Όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα 38 χρόνια που πέρασαν δεν είναι ικανά να αποδυναμώσουν την ισχύ του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο πλαίσιο των οποίων μπορεί και πρέπει να βρεθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Που είναι, πρωτίστως , πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής ενός μεγάλου τμήματος της επικράτειας κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

ΚΚΕ: Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού συνεχίζεται

«Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, που οργανώθηκε και εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και συνεχίζεται εδώ και 38 χρόνια με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, διδάσκει για το ρόλο του ιμπεριαλισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης εναντίον του, εναντίον του ΝΑΤΟ και της σχεδιαζόμενης ένταξης της Κύπρου στο νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», της εμπλοκής της Ελλάδας και κάθε χώρας στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κατά της Συρίας και του Ιράν.

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος απαιτεί την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος και τονίζεται ότι το ΚΚΕ «παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο 20/7/1974 από newsview

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close