Με μεγάλη προσέλευση συνέδρων στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον γύρω από το μεγάλο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, την Τετάρτη 25 Ιουλίου, το 1ο Συνέδριο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με την παρουσία του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσου Βολουδάκη, του νέου Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη, του τ. Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών Καθηγητή κ. Σωκράτη Κάτσικα και σημαντικών θεσμικών και επιχειρηματικών παραγόντων της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρείες Ericsson και Intrasoft International και υποστηρικτές οι Bull, Cyta, Dell, IBM, Nokia Siemens,  Oracle, SAP και Wind.

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα. Η απλούστευση διαδικασιών και δομών είναι απαραίτητη και πρέπει να είναι και μετρήσιμη. Προϋπόθεση για την απλούστευση είναι η διασφάλιση της οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων» ανάφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά την ομιλία του στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που διοργανώθηκε με την αιγίδα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και της Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε..

Όπως ανέφερε «αιτούμενο των μεταρρυθμίσεων είναι η εύρυθμη λειτουργία της δημοσίας διοίκησης, σημείωσε. Προϋπόθεση γι΄ αυτήν επιτυχία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία είναι τελικά απαραίτητη για την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση». Ο κ. Βολουδάκης σημείωσε ότι άμεσα πρέπει να διασφαλισθεί η πραγματική λειτουργία της πύλης «Διαύγεια», στην οποία πρέπει να αναρτάται το σύνολο των νόμων και των αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Όπως είπε, «δεν αναρτώνται όλα όσα θα έπρεπε και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα».

Πρώτος στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η μεγιστοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσα από την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση της διαδικτυακής πύλης «Ερμής» με αύξηση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ήδη μέσω του «Ερμής» είναι δυνατόν να αναζητήσει ο πολίτης κάποια πιστοποιητικά είτε παραλαμβάνοντάς τα τελικά από τα ΚΕΠ, είτε παραλαμβάνοντάς τα ηλεκτρονικά. Επιπλέον, ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές προς το Δημόσιο.
Δεύτερος στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Αυτό θα γίνει με ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση των δεδομένων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ενοποιηθούν όλα τα Μητρώα, προϋπόθεση και για την εύκολη συναλλαγή του πολίτη με τις υπηρεσίες. Συγχρόνως, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που θα χρησιμοποιηθεί κατά τις διαδικασίες αξιολόγησης υπηρεσιών, δομών και προσωπικού. Όπως σημείωσε «δεν μπορεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση χωρίς να έχουμε έτοιμο το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων».
Τρίτος στόχος, είπε ο κ. Βολουδάκης, είναι η δημιουργία συνθηκών συνολικής ψηφιακής ανάπτυξης σε κάθε τομέα της Δημόσιας Διοίκησης «με άνθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ψηφιακής συμμετοχής». Μεταξύ άλλων, οι πολυπληθείς, μόνιμες επιτροπές και συμβούλια θα αντικατασταθούν από ευέλικτες δομές. Κομβικό ρόλο σε όλο το έργο θα έχει το γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα δημιουργηθεί Γραφείο Ψηφιακής Σύγκλισης που θα έχει το συντονισμό και την επίβλεψη όλων των ψηφιακών δράσεων.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Μενέλαος Δασκαλάκης ανάφερε πως έχει αναλάβει μερικά εικοσιτετράωρα και είναι πολύ νωρίς να καταθέσει το νέο κυβερνητικό σχέδιο που θα συνεχίσει την πορεία των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και έργων στον χώρο των Ψηφιακών Επικοινωνιών. Ενημερώνεται και συνεργάζεται με τον πρώην Γραμματέα κ. Κάτσικα, ο οποίος δήλωσε και έκανε φανερό ότι είναι στη διάθεση του νέου Γενικού Γραμματέα. Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να ενοποιηθούν ψηφιακά έργα του παρελθόντος, να προσφέρουν τελική υπηρεσία στον πολίτη και να υλοποιηθεί ένα ενιαίο δίκτυο ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες σε κάθε συναλλαγή τους με τη δημόσια διοίκηση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here