Τούρκος πρέσβης: Άδικη η κατηγορία ότι κάνουμε «πόλεμο» μέσω μεταναστών

0

Άδικη χαρακτηρίζει την κατηγορία ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει «πόλεμο» με την Ελλάδα μέσω των προσφύγων και των μεταναστών ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράτ Οζούγκεργκιν.

Εξηγώντας γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση και στην Τουρκία είπε ότι «την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη».

Απαντώντας στην εκπρόσωπο της ΕΕ ότι η Τουρκία έχει λάβει 5,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό αρχικά είπε στα «Νέα» ότι «είναι λάθος. Λίγο παραπάνω από δύο δισ. έχουν πραγματικά εκταμιευθεί. Και για να είμαι ξεκάθαρος τα χρήματα δεν πάνε στο τουρκικό κράτος, πάνε στους πρόσφυγες. Επομένως η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια».

Σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Οζούγκεργκιν λέει ότι «από τη δική μας την πλευρά οι Ελληνοκύπριοι είναι η αιτία και όχι εμείς». «Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας είναι να το αποτρέψουμε».

Επιμένει, τέλος, στην ρητορική της Τουρκίας ότι οι διαφορές της με την Ελλάδα δεν αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα αλλά «υπάρχουν διαφορές στα θέματα του εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στη στρατιωτικοποίηση των νησιών κτλ. Όταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο».

«Ναι» στη συζήτηση, «όχι» σε απειλές και τσαμπουκάδες από Μητσοτάκη
Στην Ελλάδα, λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη συνέντευξή Τύπου του στην 84η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ. «Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές» δήλωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως «εάν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συμπλήρωσε δε πως «προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις προηγούμενες απειλές Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε πως «ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δε μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση, αλλά όχι με απειλές και τσαμπουκάδες» ξεκαθάρισε.

πηγη

Leave a Reply