Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τουρκία: Εχουμε εκεί 10 πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 πεζοναύτες

0

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξη του στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε με νόημα πως η ανεύρεση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, αυξάνει την σημασία της ανατολικής Μεσογείου για τις ΗΠΑ.

Και ακολούθως επισήμανε ότι, «στην περιοχή βρίσκονται 10 αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας και περίπου 9.000 Αμερικανοί Πεζοναύτες». Οι ΗΠΑ, ανέφερε, δεν θέλουν όμως βάση στην Κύπρο, όπως η Γαλλία.

«Εμείς βλέπουμε την περιοχή μια περιοχή με αυξανόμενη σημασία για τα ενεργειακά. Θεωρούμε ότι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής μπορούν να προσφέρουν ποικιλία στην εισαγωγή ενέργειας, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, ενάντια στα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός και το μεταναστευτικό». Ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως η λύση του Κυπριακού είναι ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και η χώρα του στηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ωστόσο η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου ανήκει στους δύο ηγέτες.

Πηγή: iefimerida.gr

Leave a Reply