ΣΥΡΙΖΑ: Ο στόχος της επίθεσης στον Πάνο Σκουρλέτη και ο ρόλος του Τσίπρα

0

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε χθες στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου και μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε προγραμματίσει ήταν αυτή με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Μπορεί στην προσωπική τους επαφή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έδειξε πως στηρίζει τον Γραμματέα του κόμματος, αλλά δημόσια, τουλάχιστον μέχρι χθες, δεν υπήρξε η παραμικρή τοποθέτηση-διαρροή-δήλωση που να υποδεικνύει πως ο Τσίπρας δεν αποδέχεται τα όσα καταλογίζονται στον Πάνο Σκουρλέτη το τελευταίο διάστημα και τα οποία δεν είναι ούτε λίγα, αλλά ούτε και αμελητέα.

Ο βουλευτής επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να δέχεται το τελευταίο διάστημα μια οργανωμένη επίθεση που προέρχεται από την πλευρά του κόμματος που την αποτελούν οι επονομαζόμενοι «προεδρικοί». Εκείνοι δηλαδή που βρίσκονται αρκετά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, τον επηρεάζουν και επηρεάζονται από εκείνον.

Τα πυρά προς τον Σκουρλέτη αφορούν τόσο την οργάνωση του κόμματος, όσο και τις χαμένες εκλογές, κυρίως εκείνες που αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι διαρροές το τελευταίο διάστημα έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που εδώ και αρκετό καιρό (αμέσως μετά τις εκλογές) είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται, πως δηλαδή ο Πάνος Σκουρλέτης δεν «ταιριάζει» στον νέο – μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά από τις προβλεπόμενες εσωκομματικές διεργασίες.

Ακόμα κι αν παραμείνει στη θέση του Γραμματέα ο κ. Σκουρλέτης και δεν αντικατασταθεί όπως αρκετές πληροφορίες αναφέρουν, είναι δεδομένο πως η επίθεση, εκ των έσω, που δέχεται το τελευταίο διάστημα έχει ένα συγκεκριμένο στόχο.

Όπως πιστεύουν αρκετοί από αυτούς που ανήκουν στην πλευρά που εκφράζει επιφυλάξεις για το άνοιγμα στην κεντροαριστέρα, η επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη αφορά ακριβώς αυτή την προαναγγελθείσα «μετάλλαξη» του κόμματος. Ο κ. Σκουρλέτης είναι από τους «μπροστάρηδες» της άποψης πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα αυστηρά αριστερό – ριζοσπαστικό κόμμα κι ως ο φυσικός ηγέτης της ομάδας που έχει την ίδια άποψη με εκείνον, έχει μπει στο στόχαστρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί, τουλάχιστον φαινομενικά, να κρατήσει τις ισορροπίες, όμως είναι δεδομένο πως έχει πειστεί ο ίδιος, κυρίως από τις επαφές που έχει αποκτήσει με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει μια σαφή κεντροαριστερή ταυτότητα. Η επίθεση στον Πάνο Σκουρλέτη λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πως γίνεται εν αγνοία του.

Το αν τελικά αυτό αποτελεί απλά ένα μήνυμα σε όσους συντάσσονται στο πλευρό του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να… κάτσουν καλά και να ακολουθήσουν τη γραμμή που χαράζει ο πρόεδρος χωρίς διαμαρτυρίες ή τελικά θα οδηγήσει όντως στην έξοδο του Σκουρλέτη από το κόμμα, θα φανεί το επόμενο διάστημα.  

Δεν αποκλείεται άλλωστε, έστω και καθυστερημένα, ο Αλέξης Τσίπρας να στηρίξει τον Γραμματέα του κόμματος. Ακόμα κι αν το κάνει μόνο και μόνο για τα… μάτια του κόσμου.   

Πηγη 

Leave a Reply