Συναινέσεις για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ατζέντα των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών

0

Με αρκετά διευρυμένη ατζέντα αναμένεται να προσέλθουν οι πολιτικοί αρχηγοί στα κατ’ ιδίαν ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό αύριο Παρασκευή – πλην του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα που θα γίνει δεκτός από τον κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

Θεωρητικά, τα ραντεβού κλείστηκαν προκειμένου ο πρόεδρος της κυβέρνησης να ενημερώσει τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Συναίνεση στον εκλογικό νόμο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όμως επί τάπητος θα τεθούν κι άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν ούτως ή άλλως τα κόμματα τις προσεχείς εβδομάδες.

Το πρώτο είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός όπως όλα δείχνουν εμφανίζεται έτοιμος να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο πολύ σύντομα στην Ολομέλεια και για το λόγο αυτό αναζητεί συναινέσεις ώστε σε περίπτωση που συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες. Αυτό όμως μόνο εύκολο δεν φαντάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ποντάρει στο γεγονός ότι εάν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι και περάσει με λιγότερες (από 151 έως και 199) τότε οι επόμενες κάλπες θα στηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που η Κουμουνδούρου κρίνει ότι την συμφέρει στην παρούσα φάση. Οπότε ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί στο αυριανό ραντεβού αδιάλλακτος επί τούτου.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης για να δελεάσει τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι έτοιμος να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις και αλλαγές επί του νομοσχεδίου, που δεν θα εκτρέπονται όμως από τη βασική πολιτική ρότα που έχει χαράξει στο συγκεκριμένο θέμα.

Εάν υπάρχει υποχώρηση αυτή θα είναι στο κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με τα ποσοστά που θα έχει. Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι στιγμής είναι το εξής: Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα στις εκλογές λαμβάνει ποσοστό 25% τότε θα έχει ένα μπόνους 20 εδρών.

Στην ανώτατη περίπτωση, εάν λάβει ποσοστό 40% και άνω, τότε θα πριμοδοτείται με ένα μπόνους της τάξης των 50 εδρών. αυτή η κλιμακωτή αύξηση ενδεχομένως να τροποποιηθεί εάν για παράδειγμα το ζητήσει η κ. Φώφη Γεννηματά εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ., προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο με περισσότερες ψήφους.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα εσωτερικής πολιτικής που αναμένεται να συζητηθεί έστω και ακροθιγώς μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι αυτό της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οπότε είναι ζήτημα ημερών να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης τον υποψήφιο που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ο εκλεκτός που θα ήθελε να επιψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, άρα θα διερευνήσει και τις προθέσεις των άλλων πολιτικών σχηματισμών, αν και δεν πρόκειται να τους αποκαλύψει το όνομα πριν το πράξει δημοσίως.

Διερευνητική συζήτηση για Π.τ.Δ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία μπορεί και από μόνη της, με τις δικές της και μόνο ψήφος, να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας της αρεσκείας της χωρίς να κινδυνεύει με πτώση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Την τελευταία φορά που ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε κατά μόνας τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 (τότε με αφορμή την αναζήτηση συναινετικών λύσεων στο νομοσχέδιο που έδινε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού), κουβέντιασε διερευνητικά με την κ. Γεννηματά και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε, τα ραντεβού αύριο έχουν ως εξής: Πρώτος θα διαβεί το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 12:00 το μεσημέρι. Μια ώρα αργότερα, θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά.

Στις 17:00 ο κ. Μητσοτάκης θα δει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκης. Τέλος, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα θα τον δει τη Δευτέρα στις 11 το πρωί καθότι το προσεχές τριήμερο ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. θα βρίσκεται στο Λονδίνο για κομματικούς λόγους.

Γεώργιος Σαρρής

πηγη

Leave a Reply