Ο Μητσοτάκης «πήρε πάνω του» την προστασία της δημόσιας υγείας κόντρα στην Εκκλησία

0

Με μία γενναία πολιτικά, αλλά απολύτως αναγκαία και ενδεδειγμένη επιστημονικά, κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού: Ο πρωθυπουργός ανέστειλε κάθε λειτουργία σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, μετά τη μεσοβέζικη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επέλεξε να συνεχίσει την κυριακάτικη λειτουργία, έστω και εάν κάλεσε τους ηλικωμένους πιστούς να μένουν σπίτια τους.

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είχε μιλήσει νωρίτερα χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όχι μόνο ως διακεκριμένος επιστήμων, αλλά και ως ένας θρήσκος άνθρωπος: Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με σπουδές στο Χάρβαρντ και σπουδαία επιστημονική πορεία, είναι επίσης πολύτεκνος οικογενειάρχης, πατέρας επτά παιδιών, μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς.

Επελέγη συνεπώς από την κυβέρνηση ως ο καταλληλότερος προκειμένου να πείσει με επιστημονικά και θεολογικά επιχειρήματα τους ιεράρχες για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου ο συνωστισμός σε εκκλησίες να μην προκαλέσει επιδημία κορονοϊού, ειδικά δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε από γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους.

Δυστυχώς όμως οι ιεράρχες εκώφευσαν για άλλη μία φορά στη φωνή της λογικής και χωρίς καμία αγάπη για τον πλησίον προκειμένου να μη φανεί ότι υποχωρούν στην αρχική στάση τους, επέλεξαν να συνεχιστεί η κυριακάτικη λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών, απλώς για μία μόνο ώρα, επτά με οκτώ το πρωί. Το να λειτουργούν οι εκκλησίες όμως μία ώρα την Κυριακή επιδημιολογικά δεν προσφέρει τίποτε, όπως επισήμανε με την ιδιότητα του ιατρού και ο βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης επικροτώντας την απόφαση του πρωθυπουργού και τονίζοντας πως: «Δεν είναι ώρα για να παίζουμε, πρέπει να προσαρμοστεί η θρησκεία στις επιταγές της επιστήμης».

Ως εκ τούτου η απόφαση που… εδέησε να πάρει η Ιερά Σύνοδος μετά την πίεση της κοινής γνώμης και τις εκκλήσεις του κ.Τσιόδρα, συνίστατο σε απλά ημίμετρα, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνα καθώς θα δημιουργούσαν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Βέβαια, η Εκκλησία της Ελλάδας κάλεσε τους πιστούς ιδίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι και υιοθέτησε την επισήμανση Τσιόδρα ότι όλοι μας πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον κορονοϊό και να προστατεύουμε τους πλησίον μας. Από την άλλη όμως η Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει όποια άλλα μέτρα θα αποφάσιζε η πολιτεία. Μάλιστα παρουσίασε ως κίνηση υποχώρησης ότι δε θα τελούνταν το επόμενο διάστημα γάμοι και βαφτίσεις, παρότι τη Σαρακοστή ούτως ή άλλως δεν τελούνται τα εν λόγω μυστήρια!

Σημειωτέον ότι νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε αποφασίσει να προτείνει στην Ιερά Σύνοδο την τέλεση της θείας λειτουργίας χωρίς πιστούς μόνο με τον ιερέα και ένα ψάλτη, είχε δηλώσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (την οποία διέρρευσε η Κουμουνδούρου) πως ο ίδιος θα αναλάμβανε την ευθύνη που του αναλογούσε, αλλά επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη γιατί δεν είχε ήδη κλείσει τις εκκλησίες!

πηγη

Leave a Reply