Μπορεί Το Υπεριώδες Φως Να Σκοτώσει Το COVID-19; Οι Ειδικοί Συστήνουν Την Προσοχή

0

Αρκετοί οργανισμοί της βιομηχανίας φωτισμού μιλάνε εναντίον προϊόντων προς πώληση στο διαδίκτυο που υπόσχονται να προστατεύσουν από το COVID-19.

[Πηγή εικόνας: FrankundFrei / Pixabay]

ΑΠΟ ΤΟΝ RUTH READER

Τα αεροδρόμια και τα καταστήματα αρχίζουν να στρεφοντε σε υπεριώδη ακτινοβολία για να απολυμάνουν τις επιφάνειες ως μέσο περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19. Όμως αυτήν την εβδομάδα τρεις οργανισμοί αφοσιωμένοι στην υποστήριξη και την ανάπτυξη προτύπων για τη βιομηχανία φωτισμού δημοσίευσαν μια επιστολή που προειδοποιεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να μην αγοράζουν προϊόντα UV που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν από το COVID-19.

Στην επιστολή της, η National Electric Manufacturers Association (NEMA), η American Lighting Association (ALA) και η UL, μια οργάνωση που αναπτύσσει πρότυπα για τις υπεριώδεις τεχνολογίες, συμβούλεψαν τους καταναλωτές να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με το UV-C, ένα ισχυρό βραχυπρόθεσμο μορφή μήκους κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για τη θανάτωση μικροβίων σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις ανέφεραν ανησυχία ότι η υπερβολική έκθεση στο φως UV-C θα μπορούσε να βλάψει το δέρμα και τα μάτια ενός ατόμου. Οι συσκευές UV-C που παράγουν όζον θα μπορούσαν επίσης να είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονες.

Το UV-C έχει κερδίσει την προσοχή ως πιθανός τρόπος για την απολύμανση περιοχών με μεγάλη διακίνηση. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ χρησιμοποιεί ρομπότ καθαρισμού με ισχυρό υπεριώδες φως για να προστατεύει από το COVID-19. Η Magnolia Bakery, μια δημοφιλής αλυσίδα cupcake στο Μανχάταν, έχει επίσης εγκαταστήσει μια πύλη UV-C μικρότερου μήκους κύματος που υποτίθεται ότι είναι αποτελεσματική στην εξάλειψη των μικροβίων χωρίς να βλάπτει το ανθρώπινο δέρμα ή τα μάτια. Οι επισκέπτες πρέπει να σταθούν σε αυτό για 20 δευτερόλεπτα πριν προχωρήσουν στον πάγκο για να κάνουν την παραγγελία τους.

“Αυτό ακούγεται σαν ένα καλό πείραμα!” λέει ο Adam Lilien, ο παγκόσμιος διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης συνδεδεμένων τεχνολογιών στην UL. «Ήμουν όμορφος». Τόσο αυτός όσο και ο Terry McGowan, διευθυντής μηχανικών της American Lighting Association, συμφωνούν ότι ο φωτισμός UV-C που χρησιμοποιεί η πύλη, μήκους κύματος 222 νανομέτρων, είναι πολλά υποσχόμενος, αλλά η έρευνα είναι ακόμη νωρίς. Και δεν υπάρχουν πρότυπα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εφαρμοστεί ή να χρησιμοποιηθεί το φως UV-C 222 νανομέτρων.

«Δεν παίρνει μεγάλη έκθεση από κάτι τέτοιο», λέει ο McGowan. “Αν είναι πραγματικά UV-C, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν και θα πουν,” Τα μάτια μου φαγούρα και το δέρμα μου γίνεται κόκκινο – τι έκανες σε μένα; “”

Το UV-C χρησιμοποιείται ήδη σε χώρους νοσοκομείου για απολύμανση δωματίων και εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων απαριθμούν την υπεριώδη μικροβιοκτόνο ακτινοβολία, τη διαδικασία για τη χρήση UV-C για την απολύμανση, ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες μεθόδους απολύμανσης μάσκες προσώπου φιλτραρίσματος αέρα, όπως το N95, για επαναχρησιμοποίηση. Αλλά η χρήση της ακτινοβολίας UV-C για την απολύμανση δεν είναι απλή και απαιτεί πολλά πρωτόκολλα για ασφαλή χρήση. Η ακτινοβολία πρέπει να περιέχεται, συχνά σε μια συσκευή. Ένα κοινό παράδειγμα αυτού είναι ένα κουτί UV-C για την αποστείρωση ενός κινητού τηλεφώνου. Όταν το φως UV-C χρησιμοποιείται για την απολύμανση ενός δωματίου, τα άτομα πρέπει να απομακρυνθούν από το δωμάτιο πριν το ανάβουν. Η εγκατάσταση των φώτων UV-C για την ακτινοβόληση ενός δωματίου είναι επίσης μια περίπλοκη διαδικασία και πρέπει να βαθμονομηθεί κατάλληλα από επαγγελματίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα UV που διαφημίζονται ως αποτελεσματικά έναντι του COVID-19 που έχουν δει οι McGowan και Lilien στο διαδίκτυο δεν περιγράφουν λεπτομερώς τη δύναμή τους ή τον τρόπο χρήσης τους. «Υπάρχει ανησυχία, λειτουργούν ή όχι; Εάν έχετε κάτι στα χέρια σας, όπως μερικές από αυτές τις ράβδους που βλέπετε να διαφημίζονται όπου τις κυματίζετε και προσπαθείτε να απολυμάνετε μια πετσέτα ή μια επιτραπέζια επιφάνεια – δεν έχετε ιδέα για πόσο καιρό θα την κρατήσετε και πόσο κοντά θα την κρατήσετε και δεν ξέρετε αν είναι αρκετά αποτελεσματικό », λέει ο McGowan.

«Και υπάρχει ένα αίνιγμα: Εάν είναι ασφαλές και μπορείτε να το δείτε, τότε πιθανότατα δεν είναι αποτελεσματικό. Εάν απενεργοποιεί τον ιό ή τα βακτήρια, τότε είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο », λέει ο Lilien.

Υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο ότι οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές στην αγορά σήμερα χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία 222 νανομέτρων, επειδή οι μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικές όσο και ασφαλείς ακόμη και παρουσία ανθρώπων είναι σχετικά πρόσφατες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια μόλις δημοσίευσαν μια έκθεση τον Ιούνιο σχετικά με την ικανότητά του, σε χαμηλές δόσεις, να σκοτώνει κοροναϊούς. Ακόμα κι αν μια συσκευή ισχυρίζεται ότι εκπέμπει χαμηλές δόσεις 222 νανομέτρων UV-C, η Lilien λέει ότι η έρευνα είναι ακόμα νέα και δεν έχει αποδειχθεί. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν πρότυπα σχετικά με το πώς πρέπει να εφαρμοστεί αυτό το είδος UV-C.

Η Lilien αναρωτιέται επίσης για τη χρησιμότητα κάτι σαν πύλη UV-C του είδους που έχει εγκατασταθεί στο Magnolia Bakery. «Είναι η θεωρία ότι το άτομο το έχει στα ρούχα του, στους ώμους του για παράδειγμα, και επομένως με το να στέκεται κάτω από αυτό, θα τους κάνει ασφαλείς να έρθουν σε επαφή;» Καταλαβαίνει ότι μια τέτοια συσκευή μπορεί να κάνει τους πελάτες αρτοποιίας πιο άνετα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το COVID-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που εισέρχονται στον αέρα μέσω βήχα, φτέρνισμα ή ακόμη και ομιλίας, δεν είναι σαφές πώς η ένδυση κάποιου με το φως UV-C θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Lilien και η McGowan δεν βλέπουν το UV-C ως δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για τον μετριασμό της εξάπλωσης του COVID-19 – ειδικά για τις επιχειρήσεις. Πιστεύουν όμως ότι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν αποδεδειγμένη τεχνολογία, εγκατεστημένη από επαγγελματίες.

πηγή

Leave a Reply