Η Αθήνα έπιασε στον ύπνο τον Ερντογάν, ο οποίος βγάζει ξανά τις φρεγάτες

0

Aν το μέτρο αντίδρασης του αντιπάλου σου είναι ένδειξη της επιτυχίας σου, τότε η λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών είναι ένας ασφαλής δείκτης για την επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.

Ο βασικός στόχος της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με το Κάιρο ήταν η κατοχύρωση των νόμιμων ελληνικών δικαιωμάτων, όπως απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και, κυρίως, η έμπρακτη αμφισβήτηση και κατάργηση στην πράξη του τουρκολιβυκού μνημονίου με το οποίο η Αγκυρα επιχείρησε να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας.

Λίγες ώρες αφότου η ελληνική και η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσαν επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση τμήματος της μεταξύ τους ΑΟΖ, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε μανιασμένα. Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος με γραπτή ανακοίνωση χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «ανύπαρκτη», προσθέτοντας ότι η Αγκυρα θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου το μνημόνιο Αθήνας – Καΐρου να καταπέσει στα χαρτιά αλλά και επί του πεδίου.

Η τουρκική διπλωματία προέβαλλε τον ισχυρισμό ότι η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου παραβιάζει δήθεν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας αλλά και της… Λιβύης, διακηρύσσοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Αγκυρας να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και παράλληλα κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι αφού το 2003 παρέδωσε στην Κύπρο 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τώρα ζημιώνει και πάλι τα συμφέροντα του αιγυπτιακού λαού δεχόμενη λιγότερη θαλάσσια έκταση απ’ όση της αναλογεί προς όφελος της Αθήνας.


Το ύφος της τουρκικής ανακοίνωσης εξέπληξε ακόμη και τα πρόσωπα εκείνα στην ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέμεναν από την Αγκυρα να αντιδράσει στην είδηση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. «Περίμενα αντίδραση από την Τουρκία, όχι όμως να λυσσάξουν με τον τρόπο που διαμαρτυρήθηκαν» τονίζει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής διπλωματίας και εξηγεί: «Στην τουρκική κυβέρνηση είχαν την αίσθηση ότι είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας με το Κάιρο. Στην Αγκυρα θεωρούσαν ότι λόγω των νομικών προβλημάτων η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ θα καθυστερήσει. Δεν ήξεραν ότι επίκειται η οριστικοποίηση της συμφωνίας κι αυτό τους οδήγησε στη βίαιη αντίδραση».

Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης 6 Αυγούστου, ώρες μετά τη συνομολόγηση της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, από το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση ότι η επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου ακυρώνεται.

πηγη

Leave a Reply