Ανακαίνιση μικρού σπιτιού: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

0

Πολλοί από εμάς ζούμε σε μικρά σπίτια, τα οποία είναι μεν χαριτωμένα αλλά δημιουργούν συχνά ορισμένα προβλήματα, όπως το μη επαρκή αποθηκευτικό χώρο, και τους μικρούς ή στενούς χώρους. Όταν δε αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα για την ανακαίνιση του μικρού σπιτιού μας, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό να εκμεταλλευτούμε όλους τους χώρους του όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι λοιπόν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη εάν μένετε σε μικρό σπίτι και σκοπεύετε να το ανακαινίσετε. 

Ο πρώτος κανόνας που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για την ανακαίνιση σπιτιού όταν είναι μικρό, είναι το σύγχρονο μοντέλο ανοιχτής οργάνωσης, όπου πολλοί από τους χώρους του σπιτιού είναι ενιαίοι. Συνήθως τα δωμάτια του σπιτιού τα οποία αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου είναι η κουζίνα, η τραπεζαρία και το σαλόνι. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, έχετε στο μυαλό σας ότι καλό θα είναι να αποφύγετε χωρίσματα και τοίχους που διασπούν τους χώρους του σπιτιού και δημιουργήστε ενιαίους χώρους ώστε να φαίνεται και μεγαλύτερο. 

Όσον αφορά στα χρώματα που θα έχουν οι τοίχοι του σπιτιού, για ένα αρμονικό αποτέλεσμα το οποίο δημιουργεί και την εικόνα ενός σπιτιού που είναι μεγαλύτερο, διατηρήστε μία ομοιότητα στα χρώματα των δωματίων, χωρίς έντονες αλλαγές ή διακυμάνσεις. Εάν δε θέλετε όλα τα δωμάτια να έχουν το ίδιο χρώμα, ιδανικά επιλέξτε κοντινές μεταξύ τους αποχρώσεις ενός χρώματος. 

Μία ακόμα έξυπνη κίνηση που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε το μικρό σας σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο ανακαινίζοντάς το, είναι να τοποθετήσετε υλικά τα οποία δημιουργούν αντανακλάσεις. Τέτοια υλικά είναι οι καθρέφτες, το γυαλί και το πλέξι-γκλας. Μπορείτε να ‘ντύσετε’ για παράδειγμα έναν τοίχο του σπιτιού με καθρέφτη ή να τοποθετήσετε αντικείμενα στα παραπάνω υλικά, δημιουργώντας αντικατοπτρισμούς που θα αλλάξουν τελείως το σπίτι σας.

Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να έχετε υπόψη όταν ανακαινίσετε το μικρό σπίτι σας είναι να δώσετε ιδιαίτερη σημασία σους αποθηκευτικούς χώρους. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό λοιπόν μπορείτε να δημιουργήσετε χώρους για την αποθήκευση των πραγμάτων σας σε σημεία που δε φανταζόσασταν, όπως στους τοίχους εσωτερικά. Ακόμα με την τοποθέτηση ραφιών ή κρεμαστών ντουλαπιών, η αποθήκευση γίνεται μία ακόμα πιο απλή υπόθεση. Στην ίδια λογική, μην αφήσετε ανεκμετάλλευτες τις μικρές γωνίες του σπιτιού σας οι οποίες εκ πρώτης όψεως μπορεί να σας φαίνονται παράταιρες και αχρείαστες. Αξιοποιήστε τες λοιπόν ώστε να αποθηκεύσετε και εκεί τα πράγματά σας για εξοικονόμηση χώρου. 

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι για όλα τα σπίτια και ιδιαίτερα τα μικρά, ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Κινηθείτε λοιπόν έξυπνα και αποφύγετε να τοποθετήσετε ένα κεντρικό φωτιστικό στο σπίτι, αλλά προτιμήστε να έχετε πολλά διαφορετικά σημεία φωτισμού διάσπαρτα μέσα στο χώρο, τα οποία θα τον φωτίσουν καλύτερα, θα τον αναδείξουν και θα ενισχύσουν την ατμόσφαιρά του, κάνοντάς τον πιο ‘ζεστό’. 

Leave a Reply