«Ανάμεσα σε Ουρανό και Γη» με τις Αλκυονίδες!

0

Γράφει η Εύη Κοκκίνου

Μία βραδιά μουσικής, ποίησης και αστρονομίας, που σήκωσε το βλέμμα μας ψηλά στον Ουρανό!

Η ενατένιση και μόνον του Ιερού του Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, προκαλεί δέος στον επισκέπτη, που στέκεται «μικρός» μπροστά στο μοναδικής αξίας δωρικό αρχιτεκτόνημα ηλικίας δυόμισι και πλέον χιλιάδων ετών! Όταν αυτή, μάλιστα, συνοδεύεται από μία υψηλής ποιότητας μουσική βραδιά υπό το φως της Σελήνης και της έναστρης νύχτας, συνεπαίρνει, ενώ το βλέμμα οδηγείται αβίαστα ψηλά στον Ουρανό, ενώνοντας τα γήινα με τα ουράνια σε μία συμπαντική αρμονία!

Μία τέτοια βραδιά, γεμάτη μουσική, ποίηση και αστρονομία επιφύλαξε, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, στα μέλη του και όχι μόνον το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ». Ένα σωματείο, που από το 1991 πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις προς τιμήν σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, εκθέσεις έργων ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας και άλλων εικαστικών τεχνών, ενώ τα τελευταία έτη έχει θεσπίσει το Διεθνές Απάνθισμα Λογοτεχνίας και τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης, Παραμυθιού και Διηγήματος. Η σύμπραξη και η αγαστή συνεργασία με άλλους φορείς του πολιτισμού, όπως εν προκειμένω με το ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, χαρακτηρίζει τα μέλη του σωματείου, ενώ το τελευταίο Δ.Σ. με την Πρόεδρό του, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, στοχεύει σε ακόμη υψηλότερης ποιότητας εκδηλώσεις και συνέργειες.

Η γλυκιά, αισθαντική φωνή της Ζέτας Τσώρη, που άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης από πλευράς του ΚΕ.Π.Α.Π., προϊδέασε το κοινό γι’αυτό που θα ακολουθούσε! Η οικοδέσποινα, Πρόεδρος των Αλκυονίδων, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, παρουσίασε με θέρμη τους συνεργάτες της και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ το πρόγραμμα αποζημίωσε το κοινό, που παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις, κλπ), κατέκλυσε τον αρχαιολογικό χώρο!

Πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν η Δρ Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός και μονωδός, η οποία, μολονότι εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης -στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, «χρησιμοποιεί» παράλληλα την μουσική, την υπέροχη φωνή της και το πτυχίο της στο κλασικό τραγούδι, για να διδάσκει πιο εύληπτα την αστρονομία στο ευρύ κοινό! Έτσι, συνοδευόμενη από τον εκλεκτό Γιάννη Παπαχριστοδούλου στο πιάνο, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια, όλα με αναφορά στον ουρανό, στα αστέρια, στο φεγγάρι. Την τιμητική του είχε ο Μάνος Χατζιδάκης (Πόλη μαγική, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά, Έλα πάρε μου τη λύπη, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Χάρτινο το φεγγαράκι, κ.α.), ενώ δεν παραλείφθηκαν τραγούδια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη (Νύχτα μαγικιά, Η Μάγια, κ.α.), του Γιώργου Σταυριανού (Ήσουνα φεγγάρι κι ήμουνα πουλί) και «Ο χορός των άστρων» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που έκλεψε την παράσταση.

Δρ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού & Γιάννης Παπαχριστοδούλου (Φωτογραφία: Θύμιος Τσαρμπός – ekorinthos.gr)


Μία ευχάριστη μουσική νότα ήταν το ντουέτο με τον Μιχάλη Δρίτσα. Mηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, με εξειδίκευση (MSc) στη Βιομηχανική Διοίκηση και Επιχειρησιακή Έρευνα και MBA με «Διάκριση» (Lancaster, UK)-Διευθυντής γραφείου του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρος Χρίστου Δήμα, ο Μιχάλης Δρίτσας κλήθηκε στην εκδήλωση από την Φιόρη Μεταλληνού όχι ως επιστήμονας, αλλά ως guest λόγω της Κορινθιακής καταγωγής του, εκπλήσσοντας με την ερμηνεία του στο «Πες μου μια λέξη», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» και τέλος στο «Fly me to the moon», με το οποίο μας «πέταξε» στο φεγγάρι ως «άλλος» Frank Sinatra.

Δρ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού & Μιχάλης Δρίτσας

Το πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε με την απαγγελία ποιημάτων των Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστα Καρυωτάκη, Charles Beaudelaire, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καζαντζάκη, Ειρήνης Βρης και Γιάννη Ρίτσου από τις: Γιώτα Μπάγκα (φιλόλογο-ραδιοφωνική παραγωγό), Λεμονιά Αντωνοπούλου (νοσηλεύτρια-λογοτέχνη), Ελένη Κοντόζογλου (ποιήτρια-εκδότρια του περιοδικού «Κορινθιακοί Ορίζοντες»), Αντιγόνη Βογιατζή – Ζακούρα (Φιλόλογο-Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Κορινθίας) και Ευαγγελία Πανούση (ποιήτρια – παραμυθογράφο), καθώς και τον Σπύρο Βουδούρη (ποιητή).

Οι συντελεστές της βραδιάς (Φωτογραφία: Θύμιος Τσαρμπός – ekorinthos.gr)

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με «αστρο-παρουσίαση» και παρατήρηση της Σελήνης από την Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου του ΚΕ.Π.Α.Π., ιδρυθείσα τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος “Future Library” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παρούσα η υπεύθυνη της Ομάδας, Ράνια Σαζακλή, και ο Βασίλης Χρισταράς (μαθηματικός και μέλος της ομάδας), ενώ ο Χάρης Καμπάνης (Διοικητικό Στέλεχος στην Microsoft, Ιδρυτής και π.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης) ως λάτρης της αστρονομίας και ερασιτέχνης αστρονόμος ο ίδιος, έκανε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «άστρο-παρουσίαση» στο κοινό. Η Έκλειψη του Ηλίου, οι ερυθροί και μπλε αστέρες, τα νεφελώματα και οι Κομήτες, το «μάθημα» εντοπισμού του Δία, του Κρόνου, του Άρη -του Ερυθρού Πλανήτη και φυσικά η Σελήνη με τους κρατήρες της ήταν κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα της παρουσίασής του. Η βραδιά έκλεισε με την παρατήρηση της Σελήνης, που είχε στο μεταξύ ανατείλει πίσω από το Ιερό, ζωντανά, από το τηλεσκόπιο του Χάρη Καμπάνη, με προβολή της εικόνας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στην γιγαντιαία οθόνη που είχε στηθεί από την Διοργάνωση λόγω των νέων συνθηκών και περιορισμών.

Χάρης Καμπάνης (φωτογραφία: Θύμιος Τσαρμπός-ekorinthos.gr)

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτής Ν.Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, και πολλοί φίλοι της τέχνης και των επιστημών.

Συγχαρητήρια στις Αλκυονίδες, στην Πρόεδρό τους, Όλγα Κονομόδη-Θωμά, και στην Γραμματέα τους, Μαρίνα Καλλίρη-Λέκκα, για την εξαιρετικής οργάνωσης μυσταγωγική βραδιά, που μας προσέφεραν! Συγχαρητήρια στον Δήμο Κορινθίων, στο ΚΕ.Π.Α.Π., τον Πρόεδρό του, Θέμη Κουτσογκίλα, και το προσωπικό του για την συνδιοργάνωση και την παρουσία τους στην εκδήλωση, στους Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Γιάννη Παπαχριστοδούλου και Μιχάλη Δρίτσα για τις ερμηνείες, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στην Ομάδα Αστρονομίας και στον Χάρη Καμπάνη για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του!

Διακρίνονται (από αρ. προς τα δεξιά) οι: Κυριάκος Κόκκινος, Εύη Κοκκίνου, Χάρης Καμπάνης, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Όλγα Κονομόδη-Θωμά και Σίσσυ Κατσούδα.

Παρατηρώντας τον ουρανό, μπορεί να καταφέρουμε να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας, να καταλάβουμε το μεγαλείο της ύπαρξης, της φύσης, του σύμπαντος και να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο Αυτογνωσίας και συνεχούς Αυτοβελτίωσης, με αισιοδοξία για το μέλλον! Ας αδράξουμε τις ευκαιρίες!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι
Δικηγόρος
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη Προστασίας
Προσωπικών Δεδομένων (DPO)
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Leave a Reply