Έκρηξη Πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ Κιάτου στη θέση «Λιτσάρδα»

0
dig

-Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Υ. Κιάτου την 28-10-2019 περί ώρα 15.30 εξερράγη πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στον ΧΥΤΑ Κιάτου, στη θέση «Λιτσάρδα» στον ανενεργό χώρο εναπόθεσης αστικών κ.α. φύσεως απορριμμάτων.

Σημειωτέον ο ΧΥΤΑ Κιάτου και ο ευρύτερος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Σικυωνίων, παραμένει ανενεργός, για λόγους κορεσμού, εδώ και πολλά χρόνια.

-Η Π.Υ. Κιάτου επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

-Ο χώρος του ΧΥΤΑ Κιάτου είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Σικυωνίων, ο οποίος έχει και την υποχρέωση να τον προστατεύει και να διασφαλίζει την ανενεργό λειτουργία του.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Δήμος ή άγνωστοι ιδιώτες, χρησιμοποιούν τον ΧΥΤΑ Κιάτου, τα τελευταία χρόνια για εναπόθεση αστικών κ.α. φύσεως απορριμμάτων.

-Να υπογραμμίσουνε το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, που απορρίπτει ο Δήμος Σικυωνίων τα αστικά κ.α. φύσεως απορρίμματα έχουν εκραγεί δυο [2][ ακόμα πυρκαγιές το καλοκαίρι του έτους 2013 και τον μήνα Μάιο του έτους 2016.

Μάλιστα, σύμφωνα με βεβαίωση της Π.Υ. Κιάτου, τα αίτια της πυρκαγιάς στον ανενεργό χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων του Δήμου Σικυωνίων την 26-5-2016 ανάγονται σε σπίρτα ή αναπτήρα.

-Από την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση δυστυχώς είναι επόμενο να προκύψουν σοβαρά προβλήματα από την εκπομπή τοξικών δηλητηριασμένων αερίων στην πόλη του Κιάτου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν σχέση με την υγεία και προστασία των πολιτών καθώς με την καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

-Στην προκειμένη περίπτωση οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι διωκτικές αρχές οφείλουν θα κάνουν το καθήκον τους για θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους προς πάσα κατεύθυνση, γιατί έτσι μόνο προστατεύεται η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.

– Η Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων οφείλει να ενημερώσει του Δημότες και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1.-Είχε λάβει μέτρα προστασίας του ΧΥΤΑ και όλων των ανενεργών χώρων εναπόθεσης των αστικών κ.α. φύσεως απορριμμάτων στην θέση «Λιτσάρδα» ;

2.-Τα τελευταία χρόνια στους ανενεργούς χώρους του ΧΥΤΑ Κιάτου γινόταν εναπόθεση αστικών κ.α. φύσεως απορριμμάτων από τον Δήμο ή από ιδιώτες ;

3.-Υπήρχε στην περιοχή γεμάτη δεξαμενή με νερό για άμεση χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς;

4.-Κατά την θερινή περίοδο που ακόμα για λόγους καιρικών συνθηκών εξελίσσεται ανετέθη από τον Δήμου η φύλαξη των χώρων σε φύλακες;

5-Έτέθη σε προτεραιότητα η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, και κατά συνέπεια η προστασία του περιβάλλοντος, της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα, για να προστατευθεί και η υγεία των κατοίκων, που είναι το σημαντικότερο αγαθό;

Νίκος Ζαχαρόπουλος

Leave a Reply