Άτυπη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς το επόμενο διήμερο

0
Óõíåäñßáóç ôïõ õðïõñãéêïý óõìâïõëßïõ ôçí ÔåôÜñôç 10 Éïõëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

Ήγγικεν η ώρα που η νέα κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει αύριο και μεθαύριο, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γερμανό επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, Πίτερ Ντόλμαν, αλλά και τον αξιωματούχο του EuroWorking Group Χανς Φίλμπριφ.

Όλοι οι παραπάνω θα βρεθούν στο ετήσιο συνέδριο του Economist που θα πραγματοποιηθεί σε γνωστό ξενοδοχείο στο Λαγονήσι, Δευτέρα και Τρίτη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, η κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ η οποίο κινδυνεύει να μην επιτευχθεί μετά τις παροχές που εξήγγειλε και άρχισε να δίνει η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο.

Παράλληλα επί τάπητος θα βρεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η μείωση του αφορολόγητου για το 2020 που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις εθνικές εκλογές με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας το προσεχές διάστημα. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επί της ουσίας πρόκειται για μια άτυπη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω θέρους.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο θα μιλήσει επίσης αύριο στις 21:30 το βράδυ ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ μεθαύριο την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι πολύ πιθανό να έχει επαφές και με τον κ. Ρέγκλινγκ αφού ο ESM, τον οποίο εκπροσωπεί, είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας.

Γεώργιος Σαρρής

Πηγη

Leave a Reply