Ώρα αποφάσεων για την επιστροφή στην κανονικότητα

0

Ώρα αποφάσεων για το κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει από νωρίς σήμερα, καθώς ξεκινούν αλλεπάλληλες συσκέψεις από τις 10 το πρωί -μόλις δηλαδή η τελική πρόταση των λοιμωξιολόγων διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου- παρουσία και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη εξόδου από τον αυτοπεριορισμό. Μολονότι η χώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στη διεθνή κατάταξη αναφορικά με την εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού επί ελληνικού εδάφους, εντούτοις η επιτυχής επαναφορά στην ομαλότητα προϋποθέτει αφενός «χειρουργικές» κινήσεις μπροστά σε τυχόν «πισωγυρίσματα» και αφετέρου υπομονή και στοχοπροσήλωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας από πλευράς των πολιτών.

Τόσο οι «πύρινες ζώνες» (σχολεία, μαζικοί χώροι), όσο και οι κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες θα εξεταστούν διεξοδικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού το παρόν στη διευρυμένη σύσκεψη σήμερα αναμένεται να δώσουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και οι Υφυπουργοί, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, με σταθερό συνομιλητή τους τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Η σημερινή, πρώτη αποτίμηση -σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο- της τελικής πρότασης των ειδικών επιστημόνων για το επιχειρησιακό σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα θα αναλυθεί σε μεγαλύτερο βάθος και αύριο, σε νέα διευρυμένη σύσκεψη με τις τοποθετήσεις περισσότερων κυβερνητικών στελεχών, ώστε να μορφοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια ο οδικός χάρτης, τον οποίο θα γνωστοποιήσει συνακόλουθα ο Πρωθυπουργός με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα, στο μεστό συσκέψεων Σαββατοκύριακο, τα βλέμματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι στραμμένα σε όλη την επικράτεια, λόγω της πιθανότητας η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας και η ολοκλήρωση των εορτασμών του Πάσχα να προκαλέσουν νέα κύματα «ανυπακοής», σε μια στιγμή που η κοινωνική κόπωση από τον παρατεταμένο αυτοπεριορισμό είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη. Οι τελευταίοι οιωνοί, άλλωστε, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν το τελευταίο διήμερο η κίνηση στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Αθήνας μόνο ημέρες πανδημίας και καραντίνας δεν θύμιζε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, «πρέπει να σε εγρήγορση, σε απόλυτη επαγρύπνηση. Και αναφέρομαι σε αυτό, γιατί και Σαββατοκύριακο έρχεται και ο καλός καιρός μάς προσκαλεί να βγούμε από το σπίτι. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε με μεγάλη προσοχή» συνέστησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς συναισθανόμενος… τους κινδύνους. Ο ίδιος, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι τα μέτρα προστασίας ισχύουν «στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου» και προειδοποίησε ότι και για το επόμενο Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς «η έξοδος από το σπίτι γίνεται για τους συγκεκριμένους λόγους που ισχύουν μέχρι σήμερα και τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής».

πηγη

Leave a Reply