Επικαιρότητα

Υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

Η ΝΔ, δια στόματος του βουλευτή της Μάριου Σαλμά, επισήμανε ότι είναι υπέρ της φιλοσοφίας της «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», αλλά στην προκείμενη περίπτωση, «αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων που να τεκμηριώνουν την κοινωνική του και οικονομική ωφελιμότητα και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς».

Για «ανακατανομή της πίτας προς όφελος των ισχυρών» έκαναν λόγο τα κόμματα της Αριστεράς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκηςτόνισε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους εργαζομένους, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑέκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και υπογράμμισε πως τέσσερα επαγγέλματα που υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται ξεχωριστά, ενώ περισσότερα από 400, «απορυθμίζονται με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά».

Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο διαμορφώνονται συνθήκες «νομοθετικού φαρ ουέστ», καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.

«Βάζουμε τα δάχτυλα επί τον τύπον των ήλων. Το νομοσχέδιο κοιτάει κατάματα ένα χρόνιο πρόβλημα και απαντά στην πολυπλοκότητα αυτή της νομοθεσίας, που πήγαζε από τη συντεχνιακή νοοτροπία, συνδυαζόταν με μια διοικητική πρακτική που ευνοούσε και συναλλαγές και οδηγούσε κάθε φορά την προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε ναυάγιο» ανέφερε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μάρκος Μπόλαρης. «Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα να μπουν στην οικονομία, με τη δική τους δυναμική και γνώση. Οι περιορισμοί που διατηρούνται, αφορούν μονάχα το δημόσιο συμφέρον, σε σχέση με την φύση του επαγγέλματος – και αυτό θα εξασφαλιστεί με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εκδοθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νομοσχεδίου», πρόσθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close