Πολιτική

Το «πόκερ» της Συνταγματικής αναθεώρησης παίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας η συζήτηση για τις συνθήκες και τα νέα δεδομένα που θα οδηγήσουν στη διάδοχη κατάσταση σε σχέση με τον πρώτο πολίτη της χώρας έχει φουντώσει στους διαδρόμους της Βουλής. Μέχρι αυτή τη στιγμή το πολιτικό διακύβευμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, που ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια, είναι ο τρόπος, αλλά και το αν θα αποσυνδεθεί τελικά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες.

Στη μυαλό πολλών κοινοβουλευτικών από όλα τα κόμματα έρχεται ο Δεκέμβρης του 2014 και η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν ξεκάθαρα πως η ΝΔ θέλει να αρπάξει την ευκαιρία και να καθαρίσει το τοπίο έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί πολύ γρήγορα σε εκλογές το 2020 που μάλιστα θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Εγκλωβίστηκε το Μαξίμου στην προσπάθειά του να προχωρήσει σε μια θεσμική τομή από την οποία ήλπιζε πως θα έθετε τα κόμματα προ των ευθυνών τους, αναζητώντας νέες συμμαχίες και τραβώντας διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ;

Η ψηφοφορία της Πέμπτης θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί αριθμούν 223 βουλευτές, οπότε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά κατά πολύ την πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Μπορεί η διαμάχη για το αν η προτείνουσα Βουλή δίνει την κατεύθυνση και η επόμενη αναθεωρεί να μην έχει λήξει, ωστόσο ο “κίνδυνος” για το κυβερνών κόμμα η ΝΔ να μπορεί, ως κυβέρνηση, να αποσυνδέσει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες με μόλις 151 βουλευτές υπάρχει.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χθες διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να επιβεβαιώνει τις σκέψεις για “μπλόκο” των μελών της πλειοψηφίας στη δική τους πρόταση. Το “πόκερ” αναμένεται να είναι σκληρό τις επόμενες ώρες, αφού κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν θέλει να κάνει εύκολη τη ζωή στο άλλο. Ασφαλώς υπάρχει και η δεύτερη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί περίπου σε ένα μήνα.

Από το Μαξίμου δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν, ωστόστο “κλείδι” φαίνεται να είναι το κατά πόσο η συγκεκριμένη Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο με την κυβέρνηση ζητά από τη ΝΔ να αποδεχτεί την πρότασή της για εκλογή του ΠτΔ από τον λαό αν μετά από 6 ψηφοφορίες δεν βρεθεί η πλειοψηφία των 180. Αυτό γίνεται φανερό και από τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Μαξίμου: “Η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνση τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας”.

Ο νέος “πονοκέφαλος” για το Μαξίμου προστέθηκε χθες το βράδυ μετά τη τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή στην Ολομέλεια που κράτησε αποστάσεις από την κεντρική κυβερνητική γραμμή τόσο για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για το κατά πόσο οι προτάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη.

Η σύγκρουση σήμερα στη Βουλή αναμένεται να φτάσει μέχρις εσχάτων και μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού η επόμενη ημέρα απασχολεί τους δύο διεκδικητές της εξουσίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντικρούσουν το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως από τη στιγμή που μεσολαβούν εκλογές η νέα Βουλή έχει σαφώς το δικαίωμα να τροποποιήσει το περιέχομενο των διατάξεων που παίρνουν το “πράσινο φως”. Μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τη ΝΔ καταγράφεται από το ΚΙΝΑΛ που θέλει την επόμενη Βουλή να αναδιαμορφώνει τις αναθεωρητέες διατάξεις με 180 ψήφους. Για αυτό το λόγο δεν προκρίνουν την πλειοψηφία των 3/5 από αυτή τη Βουλή.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας καταγράφεται η διαφοροποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη για μια σειρά από ζητήματα. Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και του άρθρου 21 για την οικογένεια ως «θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους».

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close