ΕπικαιρότηταΟικονομία

Το θεμα της ημερας:η ΔΕΗ άφησε το σκάνδαλο με τα ΕΛΤΑ για να μην πληρώσει την έκπτωση συνέπειας?

Ευθύνες στην ΔΕΗ για την διαχείριση της υπόθεσης παρακράτησης των οφειλών της από τα ΕΛΤΑ που είχαν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των καταναλωτών αλλά και την απώλεια της έκπτωσης του 15%, επιρρίπτει με νέα της επιστολή προς όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή.

Η ΡΑΕ, υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την ταυτοποίηση των πελατών της, προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι εξ αυτών εμπρόθεσμα πλήρωσαν τους λογαριασμούς. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες της ταλαιπωρίας των πολιτών, οι οποίοι για να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τον λογαριασμό τους πρέπει να περιμένουν στις ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ και αυτό όπως αναφέρεται, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αν και η διατύπωση της ΡΑΕ στην επιστολή που έφυγε σήμερα είναι προσεκτική, εντούτοις η Αρχή φαίνεται να διερευνά το ενδεχόμενο, η πρακτική αυτή να ωφέλησε τελικά την Επιχείρηση, αποφεύγοντας να καταβάλλει την έκπτωση συνέπειας στους καταναλωτές. Επιπλέον, η ΡΑΕ καταλογίζει παραλείψεις και στις δύο δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις καθώς παρά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην αγορά απέφυγαν να ενημερώσουν με επίσημο τρόπο τους καταναλωτές για τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετήσουν τις εκκρεμότητες που έχουν ανακύψει λόγω καθυστέρησης στην απόδοση των χρημάτων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η υπόθεση ΕΛΤΑ-ΔΕΗ έχει θορυβήσει την ΡΑΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι ο τρόπος που αναπτύσσεται η αγορά προκαλεί στρεβλώσεις και πλήττει την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού. Η Αρχή ζητά από τους προμηθευτές να ρυθμίσουν άμεσα τις συμβατικές τους σχέσεις με τους οργανισμούς είσπραξης και απόδοσης λογαριασμών και να μην μεταφέρουν τα προβλήματα στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από όλους τους προμηθευτές:

  • Μέχρι αύριο να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ανακοινώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η παρακράτηση των οφειλών στην αγορά. Επίσης να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται να επισκεφτούν τα καταστήματα της ΔΕΗ για να επιλύσουν το θέμα με τις ανείσπρακτες οφειλές από τα ΕΛΤΑ.

  • Να προχωρήσουν σε αναδρομική ισχύ της έκπτωσης στον επόμενο λογαριασμό, περιλαμβάνοντας εξατομικευμένη ενημέρωση μέσω των λογαριασμών των καταναλωτών

-Nα ενημερώσουν εντός τριών ημερών την ΡΑΕ για την λύση που έχει επιλεγεί για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close