Τουρκία: Ξυπνά ο χειρότερος φόβος του Ερντογάν – Νέες πιέσεις στη λίρα – Προς νέα υποτίμηση 20%

0

Νέες ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και σήμερα στην Τουρκική λίρα, καθώς παρά τις δαπανηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας του Ερντογάν αλλά και των κρατικών τραπεζών που επηρεάζει ευθέως), δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ελέγξουν την υποχώρηση του νομίσματος που εκδηλώθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα – απεναντίας:

Αυτή την ώρα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο πλησιάζει το 6,05.

Το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 6 (το οποίο οι κρατικές τράπεζες κατ’ἐντολή της Άγκυρας το υπερασπίζονταν για αρκετό καιρό) το διέσπασε την Παρασκευή, προκαλώντας συναλλαγματική αιμοραγγία στο τουρκικό καθεστώς, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα πουλά εναγωνίως δολάρια (που όμως χρειάζεται) για να την στηρίξει.
Ωστόσο αυτό δεν είχε αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστινούτου Χηματοοικονομικών IIF Ρόμπιν Μπρουκς, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο σημαίνει συναγεργμό για τις προοπτικές του νομίσματος και της Τουρκίας συνολικά.

Η Capital Economics με έδρα το Λονδίνο εκτιμά πως η τελευταία παρέμβαση θα αποδειχθεί μάλλον μάταιη και προβλέπει πως η λίρα μπορεί να πέσει κατά ακόμη 20% έναντι του δολαρίου φέτος.

«Η λίρα πιθανότατα να μειωθεί στα 7,5 ανά δολάριο ως το τέλος του έτους, από περίπου 6 σήμερα», δήλωσε ο Τζέισον Τάβι, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics.

Ο μεγάλος κίνδυνος
Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι οι αρχές θα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις κάτι που θα αυξήσει το ρίσκο για μια πιο απότομη πτώση. «Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό δεδομένου του μεγάλου χρέους σε ξένο νόμισμα», είπε ο Τάβι.

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για τη σταθεροποίηση της λίρας τους τελευταίους μήνες με την πώληση δολαρίων, βοηθώντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και την κυβέρνηση να προσφέρει φθηνά δάνεια στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Τα χαμηλά επιτόκια γίνονται αρνητικά αν αφαιρεθεί ο υψηλός τουρκικός πληθωρισμός, με αποτέλεσμα η λίρα να πωλείται από τους διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον εμπόδια και κανονιστικοί φραγμοί που έχει βάλει ο Ερντογάν στην εμπορευσιμότητά της κάνει το διεθνές κεφάλαιο ακόμα πιο επιφυλακτικό για τοποθετήσεις στο τουρκικό νόμσμα.

Η λίρα υποχώρησε κατά 28% το 2018 -ύστερα από την οικονομική υπερθέρμανση και μια πολιτική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποχώρησε επιπλέον 11 τοις εκατό πέρυσι.

Η μεγάλη εικόνα
Από το 2017 η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει διπλασιαστεί – δηλαδή η αξία της (μαζί με την αγοραστική δύναμη των Τούρκων) έχει πέσει στο μισό.

Τα πυρομαχικά τελειώνουν
Η Capital Economics επισημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει πλεόν περιορισμένα πυρά για υπερασπιστεί την ισοτιμία της λίρας.

Ενώ τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται επίσημα σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτά συμπεριλαμβάνουν και το συνάλλαγμα των εμπορικών τραπεζών που είναι κατατεθειμένο στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, άρα δεν ανήκουν στο κράτος.

Επομένως τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα του Ερντογάν είναι μόλις 37 δισ. δολάρια. Από αυτά, μόνο την περασμένη εβδομάδα «έγιναν» καπνός περισσότερα από τέσσερα.

Η Τουρκία όμως έχει ανάγκη να δανειστεί επιπλέον 190 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

«Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί και πάλι πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων, αν και έχει εκτρέψει αυτές τις πράξεις στο χρηματιστήριο όπου υπάρχουν λίγες δημόσιες πληροφορίες», ανέφερε ο Τάβι. «Και η έμμεση παρέμβαση μέσω κρατικών τραπεζών δεν μπορεί να διατηρηθεί».

Η κοντόφθαλμη πρακτική της στήριξης της λίρας, χωρίς να λύνει το πρόβλημα δημιουργεί μεγάλα μακροοικονομικά αδιέξοδα.

Οι πολιτικοί παράγοντες ενδέχεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια αργότερα φέτος, ενόψει της υποτίμησης των λιρών, ανaφέρει η Capital Economics – κόντρα στη δέσμευση Ερντογάν. Αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του στην εκλογική του βάση

πηγη

Απάντηση