Τι συμβαίνει σε μια εξέταση stress echo;

0

Η εξέταση stress echo είναι μια πάρα πολύ απλή εξέταση η οποία ουσιαστικά έχει σκοπό να ελέγξει πώς λειτουργεί η καρδιά μας κατά τη διάρκεια μιας άσκησης.

Ο γιατρός σας λοιπόν πρέπει πρώτα να δει πώς λειτουργεί η καρδιά σας ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία για να πάρετε μια ακριβή ιδέα για το πώς λειτουργεί. Στη συνέχεια, αρχίζει τοποθετώντας 10 μικρά, κολλώδη επιθέματα, που ονομάζονται ηλεκτρόδια, στο στήθος σας. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται σε ηλεκτροκαρδιογράφο (ΗΚΓ).

Ο ηλεκτροκαρδιογράφος μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας, ειδικά το ρυθμό και την κανονικότητα των καρδιακών παλμών σας. Πιθανότατα κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα μετριέται και η αρτηριακή σας πίεση.

Στη συνέχεια, θα κληθείτε να γυρίσετε στο πλάι, ώστε ο γιατρός σας να προβεί σε ηχοκαρδιογράφημα ηρεμίας ή υπερηχογράφημα της καρδιάς σας. Θα εφαρμόσει ένα ειδικό τζελ στο δέρμα σας και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή που ονομάζεται μετατροπέας.

Αυτή η συσκευή εκπέμπει ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες της κίνησης της καρδιάς σας και των εσωτερικών δομών.

Στη συνέχεια της εξέτασης:

Μετά το επαναλαμβανόμενο ηχοκαρδιογράφημα, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ασκηθείτε σε έναν διάδρομο ή σε κάποιο στατικό ποδήλατο. Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να αυξήσετε την ένταση της άσκησης σας.

Ίσως χρειαστεί να ασκηθείτε για 6 έως 10 λεπτά, ή μέχρι να αισθανθείτε κουρασμένοι, αυξάνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Φυσικά, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αμέσως εάν αισθάνεστε ζάλη ή αδυναμία ή εάν έχετε πόνο στο στήθος ή πόνο στην αριστερή σας πλευρά.

Μόλις ο γιατρός σας πει να σταματήσετε την άσκηση, θα εκτελέσει ένα άλλο υπερηχογράφημα. Αυτό γίνεται ώστε να πάρει περισσότερες εικόνες της καρδιάς σας όταν αυτή λειτουργεί υπό συνθήκες άγχους. Εκείνη τη στιγμή μπορείτε να περπατήσετε αργά έτσι ώστε ο καρδιακός ρυθμός σας να επιστρέψει στο φυσιολογικό. Ο γιατρός σας παρακολουθεί το ηλεκτροκαρδιογράφημά σας, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση έως ότου τα επίπεδα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Η εξέταση αυτή είναι πολύ αξιόπιστη. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα αποτελέσματα που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά, η καρδιά σας λειτουργεί σωστά και τα αιμοφόρα αγγεία σας πιθανώς δεν έχουν αποκλειστεί λόγω στεφανιαίας νόσου.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα της δοκιμής μπορεί να σημαίνουν ότι η καρδιά σας δεν αντλεί αποτελεσματικά το αίμα, επειδή υπάρχει ένα μπλοκάρισμα στα αιμοφόρα αγγεία σας. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι μια καρδιακή προσβολή έβλαψε την καρδιά σας.

Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και η εκτίμηση του κινδύνου για καρδιακές προσβολές από νωρίς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι εκεί για να σας δώσει τις οδηγίες που χρειάζεστε και για να τον ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί.

Leave a Reply