Τι έγινε τελικά με το κλιματιστικό που μόλυνε 9 ανθρώπους με κορονοϊό σε εστιατόριο

0

Μια νέα μελέτη συμπλήρωσε το περίεργο παζλ για τον τρόπο που ένα air condition διέσπειρε τον κορονοϊό σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους σε εστιατόριο της Κίνας.

Κι ενώ η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, είναι μια από τις πρώτες επιστημονικές εργασίες που υποδεικνύουν ότι τα κλιματιστικά σώματα διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στη μετάδοση του Covid-19.

Στις 24 Ιανουαρίου 2020 λοιπόν τουλάχιστον 83 άνθρωποι έτρωγαν σε ένα εστιατόριο χωρίς παράθυρα στον τρίτο όροφο κτιρίου της κινεζικής πόλης Guangzhou.

Ανάμεσά τους και μια τετραμελής οικογένεια που είχε επιστρέψει την προηγουμένη από την Ουχάν, το επίκεντρο του κορονοϊού. Εκείνο το απόγευμα ένα μέλος της οικογένειας εμφάνισε συμπτώματα, πυρετό και βήχα, και πήγε στο νοσοκομείο.

Ως τις 5 Φεβρουαρίου, 9 άνθρωποι που είχαν βρεθεί στο εστιατόριο εκείνο το μεσημέρι (μεταξύ αυτών και η τετραμελής οικογένεια) ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν πως ένοχος ήταν ο κλιματισμός, που διέσπειρε σταγονίδια μέσα στο εστιατόριο. Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων της Guangzhou δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του αμερικανικού CDC «Emerging Infectious Diseases».

Ο CDC τη δημοσίευσε πρόωρα εξαιτίας της σημαντικότητάς της. Οι ερευνητές βρήκαν τους ανθρώπους που έτρωγαν εκείνο το μεσημέρι στο εστιατόριο, σημειώνοντας τις θέσεις που κάθονταν σε σχέση με το κλιματιστικό. Και βρήκαν πως αυτοί που μολύνθηκαν κάθονταν μέσα ακριβώς στη ροή αέρα από το air condition. Εκεί καθόταν και το αρχικό κρούσμα.

Όσοι δεν ήρθαν ευθέως σε επαφή με τον αέρα, δεν μολύνθηκαν. «Καταλήξαμε πως σε αυτό το ξέσπασμα, τη μετάδοση των σταγονιδίων την έκανε ο κλιματισμός. Ο βασικός παράγοντας της μόλυνσης ήταν η κατεύθυνση της ροής αέρα», γράφουν στη μελέτη τους.

πηγη

Leave a Reply